Apropierea candidatului de extremă-dreapta Le Pen, de Vladimir Putin nu pare să fi afectat performanța ei în primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța. Dar asta s-ar putea schimba în turul doi.
Când Rusia a început invazia Ucrainei, la sfârșitul lunii februarie, liderul francez de extremă dreapta Marine Le Pen s-a alăturat corului vocilor internaționale care condamnau agresiunea.
Asta s-a întâmplat cu doar șase săptămâni înainte ca ea să ajungă pe locul al doilea în primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța și să se califice pentru al doilea tur de scrutin împotriva actualului președinte, Emmanuel Macron.
„Niciun motiv nu poate justifica lansarea unei operațiuni militare împotriva Ucrainei de către Rusia, care distruge echilibrul păcii în Europa și care trebuie condamnată fără ambiguitate”, a scris liderul RN, într-un comunicat de presă.
Le Pen a adăugat că acțiunile militare trebuie să înceteze imediat.
Ea a mai spus presei franceze că este „natural” ca Franța să primească refugiați ucraineni.
Dar aceste cuvinte au fost în contrast puternic cu apropierea istorică a lui Le Pen de Vladimir Putin.
Liderul rus o primise la Kremlin în 2017, cu câteva săptămâni înaintea ultimelor alegeri prezidențiale din Franța. Fotografia strângerii lor de mână apare într-unul dintre pliantele actuale ale campaniei Le Pen, tipărite înainte de război și eliminate ulterior.
Le Pen is Putin's puppet in his all-out war on the West, b/c she wants to destabilise NATO & EU.
— Hendrik Klaassens #FBPE #FBR #Macron2022 (@AuroraBlogspot) April 11, 2022
It's crucial that all progressives support Macron for the second round of the presidential election.
After Trump and Brexit, we cannot afford a third defeat in our war against Putin. pic.twitter.com/bMOFBZjxuq
În manifestul său, ea pledează pentru o „alianță” cu Rusia, de exemplu în ceea ce privește politica de securitate europeană.
În ultima ei campanie pentru alegerile prezidențiale din 2017, liderul de extremă dreapta a primit un împrumut de 9 milioane de euro de la o bancă rusă.
Anton Shekhovtsov, director al ONG-ului din Viena, Center for Democratic Integrity, și autor al cărții din 2017, „Russia and the Western Far Right: Tango Noir”, spune că poziția lui Le Pen este tipică mișcărilor de extremă dreapta.
„Partide precum RN sau Liga Italiei... obișnuiau să creadă că a arăta că sunt aliați cu Putin ar însemna că nu vor mai fi partide marginale, ci vor aparține unui mainstream alternativ”, a explicat el pentru DW.
„Desigur, acum că Putin a devenit toxic în ochii societății internaționale, Le Pen nu-și mai permite să fie văzută la fel de aproape de Rusia – la urma urmei, ea este o populistă, ea ascultă ce spun oamenii.” a adăugat Șehovțov.
Un sondaj publicat de Ifop la începutul lunii martie a constatat că 79% din publicul francez are o opinie negativă despre Putin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu