Prof. univ. dr. Mihai Coman, primul decan al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii din Bucureşti, a explicat, într-un interviu exclusiv pentru DC NEWS, care sunt șansele religiei să reziste în fața progresismului.
"La nivel global, ce șanse are religia în fața progresismului? Pentru că progresiștii sunt cei care dețin mijloacele de informare. Tinerii IT-iști, cei care fac algoritmii și fac să funcționeze Internetul sunt anti-religie", a spus Val Vâlcu.
"E greu să te pronunți, dar America are o lungă tradiție și diverse forme de religie care sunt foarte profund înrădăcinate în cultura și viața lor. Sigur, ele se modifică, pentru că nu trebuie să credem că religia și Biserica rămân la fel, trec 2000 de ani și chestia aceea protocronica de odinioară. Ele se modifică și îmbracă forme de comunicare noi, dar asta nu înseamnă că ele dispar.
Știu că Charles Y. Glock, unul dintre sociologii religiilor americane, a făcut un studiu de arhivă și a lucrat probabil cu o echipă, și-a luat jurnalele, actele unor parohii și a constatat că raportat la populația din zona respectivă, în secolul 18, 19, 20, populația care venea la Biserica, procentual, rămâne constantă. Deci este acest trend, această stabilitate care este specifică.
Dacă mă gândesc, în America vin foarte mulți imigranți, cu două mari izvoare. Un fluviu latino, America latină și un fluviu islamic. Ei sunt religioși printr-o istorie specifică a locului din care vin și le crește religiozitate datorită problemelor cu care se confruntă pentru a se integra în acea societate.
Atunci progresiștii ajung la o pătură mult mai subțire și în ceea ce privește discursul despre religie, mă îndoiesc că discursul lor privind emanciparea sexuală poate să prindă foarte bine la underground-ul general", a declarat Mihai Coman, în exclusivitate pentru DC NEWS.
"Media este mesajul! Deci în momentul de față, media este în mâna progresiștilor. Cum ar putea să câștige mesajul?", a completat Val Vâlcu.
"Dacă iei media în sens de presă, presa nu mai este chiar așa de importantă precum era. Internetul și Social Media au așa o varietate de instituții care sunt acolo prezente, voci prezente, individuale, și forme de interacțiune, încât nu cred că pot să aibă control! Chiar nu cred!
Dacă nu mai distribuie mesajele religioase, atunci intrăm într-o zonă de cenzură", a mai spus Mihai Coman, la DC NEWS.
Val Vâlcu: Și nu o vedeți posibilă? (n.r. cenzura) În cazul lui Trump, care a parazitat, a folosit mesaje religioase, s-a dus către acea parte a societății, iată că pe Trump l-au interzis.
Mihai Coman: Eu nu cred și tot timpul spun că e un ditamai continentul, o țară uriașă, cu o varietate fantastică. Marele miracol e cum au gestionat această varietate și culturală, și etică și de toate felurile. Nu cred că e așa de ușor să poți să intri cu bocancii, să cenzurezi, să blochezi și mâine-poimâine apar canalele alternative, așa cum Trump și-a făcut canalul lui. Vor fi și bani și interese să se facă altceva, există alternativa.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News