Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre șansele României de aderare la Spațiul Schengen.
Analistul politic Bogdan Chirieac a fost întrebat la Realitatea Plus ce șanse are România să aderare la Spațiul Schengen.
"Nu vreau să fiu pesimist, dar am văzut declarația premierului olandez, am văzut declarația Excelenței sale, ambasadorul Olandei la București, în care au spus foarte clar că în principiu nu au nimic împotriva României, dar discuțiile vor avea loc atunci când România va îndeplini criteriile, asta a fost prima zicere, și nu s-au referit la criteriile tehnice, ci la criteriile politice, care nu există în regulamentul de intrare a unei țări în Spațiul Schengen, dar asta e situația.
Și a doua chestiune, au spus că România trebuie să intre la pachet cu Bulgaria și Bulgaria nu este pregătită, ceea ce este adevărat, Bulgaria nu este pregătită. Acum, de ce trebuie să fie obligatoriu România la pachet cu Bulgaria nu am înțeles niciodată, dar la pachet s-au integrat și în Uniunea Europeană, văd că și acum doresc domniile lor tot la pachet.
Întrebarea este dacă Olanda este într-adevăr singură în demersul său sau sunt marii europeni, care, mă rog, deschis nu spun lucrul acesta, cum s-a mai întâmplat cu aderarea la Spațiul Schengen, dar Olanda este cea care are mult curaj și e în consens tacit cu Berlinul și Parisul, că despre asta este vorba", a declarat Bogdan Chirieac.
Premierul Nicolae Ciucă a avut o întâlnire cu europarlamentarii români în timpul vizitei la Bruxelles. Acesta i-a avertizat pe eurodeputaţi să renunţe la discursurile agresive faţă de Ţările de Jos, cu privire la aderarea României în Schengen.
Potrivit unor surse politice, premierul a menţionat că tendinţa de a forţa cu discursuri agresive nu ajută la obţinerea rezultatelor urmărite, ci dimpotrivă. Astfel, premierul ar fi spus că trebuie urmată o linie înţeleaptă, cu argumente, diplomatică, cu explicarea a ceea ce s-a făcut, cu argumentele pe care România le are şi care nu sunt deloc puţin.
Aceleaşi surse politice afirmă că premierul a avertizat de două ori să se renunţe la discursuri nepotrivite. La aceste întâlniri au fost prezenţi aproape toţi europarlamentarii români, cu 2-3 excepţii, conform aceloraşi surse.
"În ceea ce priveşte Schengen, vreau să vă spun că toţi interlocutorii au subliniat susţinerea de care România se bucură pentru a continua şi finaliza procesul de aderare. Au fost, cum foarte bine se ştie, activităţi de evaluare. Comisia de Evaluare şi-a desfăşurat activitatea luna aceasta două zile în România, iar rezultatele comisie de evaluare sunt cât se poate de pozitive şi asigură continuarea cadrului de evaluare şi discuţii în vederea clarificării oricărei probleme la nivelul oricărui stat membru Schengen, astfel încât atunci când va fi luată decizia în consiliul JAI, să putem avea susţinerea pe baza meritului care trebuie să îi fie recunoscut ţării noastre pentru tot ce a realizat pentru a îndeplini cerinţele acordului Schengen.
Este foarte bine cunoscut că în momentul de faţă sunt anumite probleme care trebuie clarificate în relaţie bilaterală cu Olanda. Au fost întreprinse demersuri şi am arătat deschidere faţă de punerea la dispoziţie a tuturor elementelor care sunt necesare pentru a finaliza aceste clarificări. A fost transmisă o scrisoare de invitare din partea ministrului de Interne la adresa omologului olandez, astfel încât o comisie, o delegaţie, care vrea să vină să îşi clarifice lucrurile încă neelucidate să vadă la faţa locului tot ce s-a întreprins şi am convingerea că, aşa cum a rezultat din întâlniri şi discuţii, toate aceste chestiuni vor fi rezolvate în timp oportun", a declarat premierul Nicolae Ciucă. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News