Șansele Ursulei von der Leyen de a obține un nou mandat de preşedintă a Comisiei Europene. Eurodeputaţii votează azi

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Eurodeputaţii supun la vot astăzi propunerea ca Ursula von der Leyen să obţină un nou mandat de preşedintă a Comisiei.

UPDATE 2:

Ursula von der Leyen s-a angajat joi să lanseze proiecte de apărare ale Uniunii Europene, inclusiv un scut aerian european, și a promis că nu va anula politicile ecologice, dacă va câștiga un al doilea mandat de cinci ani ca șef al Comisiei Uniunii Europene, transmite Reuters.

Într-un document de 31 de pagini în care își prezintă viziunea, înainte ca parlamentarii UE să voteze pentru a o alege sau respinge mai târziu, joi, ea s-a angajat să propună noi politici climatice și să se concentreze pe construirea unei „adevărate Uniuni Europene de apărare”.

UPDATE 1:

Ursula von der Leyen a făcut mai multe declarații înainte de a afla dacă obține un nou mandat de preşedintă a Comisiei Europene. Iată cele mai importante declarații făcute politiciana germană înainte de vot: 

- "Voi da companiilor inovatoare statul special și ei se vor confrunta cu reguli UE mai simple".

- "Voi face propuneri pentru a simplifica regulile UE pentru a evita suprapunerile".

- Ursula von der Leyen spune că va propune legea pentru medicamentele critice pentru a reduce dependența de ingredientele și medicamentele critice.

- "Voi lansa o ofertă de industrie curată pentru a reduce emisiile și prețurile la energie".

- "Trebuie să rămânem pe cursul Green Deal".

- "Centrul democratic al Europei trebuie menținut".

- Ursula von der Leyen  spune că se va concentra pe construirea unei "adevărate Uniuni Europene de apărare" în următorii 5 ani.

- Voi propune ca ținta legală obligatorie de reducere a emisiilor să fie de 90% pentru 2024.

Știrea inițială:

Eurodeputații votează joi, 18 iulie, propunerea ca Ursula von der Leyen să obţină un nou mandat de preşedintă a Comisiei Europene. Totuși, realegerea acesteia nu pare o simplă formalitate după ce Curtea de Justiţie a UE (CJUE) a anunţat miercuri că a constatat nereguli legate de transparenţa contractelor încheiate de Comisia Europeană pentru achiziţionarea vaccinurilor anti-COVID-19, transmite Tudor Martalogu, corespondent Agerpres.

Pentru a fi aleasă preşedintă a Comisiei Europene, politiciana germană, în vârstă de 65 de ani, are nevoie de voturile a cel puţin 361 dintre cei 720 de eurodeputaţi.

Șansele Usulei von der Leyen



Deși la Consiliul European din 27-28 iunie, liderii statelor membre au ajuns la un acord asupra funcţiilor de top din UE, nu există un consens, iar asta poate reprezenta o problemă. Şefa guvernului italian Giorgia Meloni s-a abţinut de la votul asupra nominalizării Ursulei von der Leyen, în timp ce premierul ungar Viktor Orban, iniţiatorul formării grupului europarlamentar 'Patrioţi pentru Europa', care cu cei 84 de membri ai săi a devenit al treilea ca mărime din Parlamentul European, a votat împotrivă.

Partidul Popular European (PPE), din care provine Von der Leyen, a rămas prima forţă politică din Parlamentul European, având 188 de aleşi după scrutinul european din iunie. Social-democraţii (S&D) au obţinut 136 de locuri, iar liberalii (Renew) 77 de locuri. Coaliţia ce reuneşte în mod tradiţional aceste trei partide ar asigura astfel suficiente voturi pentru a asigura realegerea Ursulei von der Leyen. Totuși, este important de menționat că niciunul dintre cele trei grupuri menţionate mai sus nu este ferit de posibile dezertări. Acest lucru l-a determinat pe fostul ministru al Apărării german să solicite sprijinul Verzilor, ceea ce ar reprezenta un plus de 53 de locuri.

Rolul Verzilor



Totuși, chiar Verzii sunt cei care au adus cazul vaccinurilor anti-COVID în atenţia CJUE, așa că nu se știe ce poziție vor aborda acum. Se pare că ei intenționează să anunțe joi dimineaţă dacă o vor susţine pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat, după cele două runde de discuţii programate cu politiciana germană pentru miercuri seară şi joi dimineaţă.

VEZI ȘI: Lovitură pentru von der Leyen în procesul despre transparența achiziției de vaccinuri. Îi ia Iohannis locul?

Orice eventual apel al Ursulei von der Leyen la sprijin din partea grupului de extremă dreapta Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR, 78 de membri), asociat şefei guvernului italian Giorgia Meloni, constituie o linie roşie pentru S&D, Renew şi Verzi. De altfel, este de aşteptat ca grupurile 'Patrioţi pentru Europa' şi 'Europa Naţiunilor Suverane' (25 de membri) să voteze contra Ursulei von der Leyen.

Precizăm că grupurile politice formate în noul Parlament European în urma alegerilor din 6-9 iunie sunt: Partidul Popular European (188 de membri), S&D (136 de membri), Patrioţi pentru Europa (84 de membri), Conservatorii şi Reformiştii Europeni (78 de membri), Renew (77 de membri), Verzi (53), Stânga (46 de membri) şi Europa Naţiunilor Suverane (25 de membri). Un număr de 32 de eurodeputaţi sunt neafiliaţi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel