Mulți se întreabă în aceste momente dacă există posibilitatea ca țara să fie condusă după alegeri de polul dreptei. Pentru a găsi răspunsul trebuie să analizăm mai multe evenimente și declarații.
Relația dintre PNL și USR, cei care ar vrea o guvernare de dreapta, împreună, după alegerile parlamentare, a intrat într-o nouă etapă. Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale, spune că a primit telefoane de șantaj și presiuni din partea liberalilor prin care i s-a cerut să se retragă din cursa pentru alegerile prezidențiale. În tot acest timp, PNL face tot posibilul ca Nicolae Ciucă să ajungă în turul II, după alegerile din 24 noiembrie.
Totuși, cu doar câteva zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, unul dintre principalii competitori ai acestei curse pentru Cotroceni, Elena Lasconi, spune că a fost amenințată „de la cel mai înalt nivel” pentru a se retrage din cursa prezidențială.
„Am primit multe amenințări, da”, a spus ea.
Întrebată într-un interviu despre aceste presiuni, Elena Lasconi a afirmat că ar vrea să le facă publice când o să aibă ”dovada clară și concretă” ca ”organele statului să cerceteze”.
Dar asta nu este tot. Ulterior, candidata USR la alegerile prezidențiale a spus că Adrian Zuckerman, fostul ambasador al SUA și susținători a lui Nicolae Ciucă ar fi printre cei care ar fi făcut presiuni să se retragă din cursa pentru Cotroceni, în favoarea candidatului liberal. În timp ce Nicolae Ciucă nu a negat informația conform căreia apropiați ai PNL i-ar fi cerut lui Lasconi să se retragă, fostul ambasador al SUA a transmis un mesaj în acest sens, prezicând că nu a vorbit niciodată cu Elena Lasconi. El a reacționat printr-un mesaj pe care i l-a trimis realizatorului Mihai Gâdea: ”Nu am întâlnit-o niciodată pe doamna Lasconi și nu o cunosc. Nu am vorbit niciodată cu doamna Lasconi față-n față sau la telefon”.
Deși Elena Laconi lansează acuzații în dreapta și în stânga, observăm faptul că deși din partea USR au fost făcute mai multe propuneri pentru ca dreapta să susțină un singur candidat, Nicolae Ciucă a refuzat de fiecare dată.
”Nu cred că este vreunul dintre candidaţi care să vrea să se retragă. Întrebaţi-l şi pe Ludovic Orban, să vedem, vrea să se retragă. Nu cred că vrea vreunul să se retragă. Nu cred că la începutul campaniei trebuie să avem o astfel de abordare, doar dacă ne e teamă”, spunea recent Nicolae Ciucă.
Totuși, în ciuda acestor afirmații, unele voci spun că teama PNL că Nicolae Ciucă nu se califică în finala prezidențială, îi determină pe liberali să caute un plan B în care votanții Elenei Lasconi să îl susțină pe Ciucă.
Totuși, chiar dacă am lua în calcul un asemenea scenariu, este greu de crezut că PNL și USR vor putea forma un guvern de dreapta după alegeri. Deși ambele partide ar vrea să preia guvernarea, nu doar matematic pare imposibil, ci și din punct de vedere al divergențelor dintre cele două partide.
Mai mult decât atât, nici sondajele de opinie nu arată că cele două partide ar putea obține un scor suficient de mare pentru a forma viitorul Guvern. Inclusiv prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, spunea recent într-o emisiune TV că PNL și USR ar putea avea împreună aproximativ 45%. În acest context ar avea nevoie de încă un partid politic care să se alăture unei guvernări de dreapta pentru a putea face majoritate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News