Tranzitul gazului rusesc prin Ucraina a ajuns în luna iunie la un minim istoric, cu un volum de 334 de milioane de metri cubi pe zi, a anunţat vineri compania OGTSOU care administrează reţeaua de gazoducte ucrainene şi care a acuzat un ''şantaj gazeifer'' din partea Moscovei, relatează AFP.
Conform operatorului ucrainean, compania rusă Gazprom exploatează numai a şaptea parte din capacităţile gazoductelor ucrainene şi nu-şi foloseşte nici măcar cotele rezervate şi plătite în baza contractului cu OGTSOU.
Compania ucraineană aminteşte că reţeaua sa face parte din rutele alternative care ar permite Rusiei să livreze Europei occidentale volume mult mai importante de gaze şi să înlocuiască complet gazoductul Nord Stream 1 din Marea Baltică, utilizat în prezent la o capacitate de numai 40%.
Scăderea accentuată a livrărilor de gaze ruseşti survine în timp ce îngrijorarea creşte în Germania, ţară foarte dependentă de gazul rusesc, înaintea opririi complete începând de luni a gazoductului Nord Stream 1 pentru lucrări de întreţinere.
Obiectivul Kremlinului este tocmai acela de a crea acest climat în Europa înaintea sezonului de iarnă. Pentru a forţa în final lumea civilizată să negocieze cu o ţară care comite crime sângeroase în centrul Europei, consideră operatorul ucrainean.
În replică la sancţiunile occidentale ce i-au fost impuse după agresiunea contra Ucrainei, Rusia şi-a diminuat în ultimele săptămâni livrările de gaze către ţările europene, încă foarte dependente de gazul rusesc în pofida eforturilor recente de a-şi diversifica sursele de aprovizionare.
Această scădere a livrărilor ameninţă şi obiectivul ţărilor europene de a-şi umple depozitele de gaze până în noiembrie. Rusia a promis că va creşte livrările de gaze prin Nord Stream 1 dacă îi vor fi livrate turbinele necesare. Una dintre turbine a fost trimisă pentru lucrări de întreţinere în Canada, ţară ce refuză să o înapoieze Rusiei, invocând sancţiunile.
Parlamentul Germaniei a deschis calea pentru majorarea producţiei de electricitate pe bază de cărbune, în pofida temerilor legate de mediu, transmite Agerpres, citând DPA. Autorităţile de la Berlin încearcă astfel să reducă consumul de gaze.
Germania va folosi o cantitate mai redusă de gaze în vederea producerii de electricitate şi va utiliza centralele, care sunt în prezent disponibile doar într-o mică măsură, sunt pe punctul de a fi închise sau sunt în aşteptare.
În contextul tensiunilor cu Moscova legate de invadarea Ucrainei, guvernele din Europa caută să-şi reducă dependenţa energetică faţă de Rusia. Moscova şi-a redus semnificativ livrările spre Germania prin gazoductul North Stream şi există temeri că aprovizionarea ar putea fi oprită.
De asemenea, Parlamentul Germaniei a decis să faciliteze opţiuni de ajutor de stat pentru companiile energetice care se confruntă cu dificultăţi, cum ar fi Uniper. În acest context, ar putea fi creat un sistem de tip redistributiv astfel încât creşterea preţului gazelor pentru furnizorii de energie să poată fi trecută pe seama clienţilor într-un mod mai uniform. Acest sistem ar înlocui actualele reglementări însă Guvernul încearcă să evite să fie nevoit să îl folosească.
Germania limitează apa caldă, reduce iluminările stradale și închide piscinele pe fondul penuriei de energie. O creștere masivă a prețurilor la gaze legată de o reducere a livrărilor din Rusia a aruncat cea mai mare economie a Europei în cea mai gravă criză energetică din anii 1970, scrie Financial Times.
„Situația este mai mult decât dramatică”, spune Axel Gedashko, șeful Federației Întreprinderilor Germane de Locuințe, citat de ziar.
În același timp, autoritățile germane se așteaptă ca, pe fondul conflictului în curs dintre Rusia și Ucraina, deficitul de resurse energetice să crească.
„Situația de pe piața gazelor este tensionată și, din păcate, nu putem garanta că nu se va înrăutăți”, a declarat în această săptămână ministrul german pentru Economie și Protecția Climei, Robert Habeck, adăugând că țara trebuie să fie pregătită pentru faptul că situația poate deveni critică. El a îndemnat populația și companiile să ia măsuri pentru economisirea resurselor energetice.
Vonovia SE din Germania, cea mai mare companie imobiliară rezidențială din țară, a declarat săptămâna aceasta că va scădea temperatura sistemelor de încălzire cu gaz din casele sale la 17 grade între orele 23:00 și 6:00. Acest lucru va ajuta la economisirea de până la 8% la încălzire.
Între timp, o asociație de locuințe din orașul săsesc Dippoldiswalde, lângă granița cu Cehia, a declarat că va limita furnizarea de apă caldă la casele sale. Acum locuitorii vor putea folosi apă caldă doar între orele 4:00 și 8:00 și între orele 11:00 și 13:00. Totodată în Berlin va fi redusă temperatura apei din piscinele exterioare, în timp ce iluminatul stradal din Köln începe să funcționeze la doar 70% din capacitatea maximă de la ora 23.00. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News