Rusia forțează mâna SUA cu privire la scutul antibalistic în vederea menținerii poziției economico-militare. Folosindu-se de tratatele SALT și de poziția economică și strategică pe care o poate dobândi China prin ajutorul rusesc, SUA sunt puse între ciocan și nicovală: fie renunță la scutul antirachetă de pe teritoriul european, fie Rusia vinde Chinei bombardiere strategice care pot schimba raportul de forțe în teatrul de acțiuni militare Asia-Pacific.
Într-un articol intitulat "Y-20 și viitorul aviației strategice chineze", expertul militar Vasili Kaşin susține că la sfârșitul lunii ianuarie, Rosoboronexport (Agenția Rusă pentru Exportul de Armament) a încercat să mute atenția de la planurile Chinei de dezvoltare a aviației strategice. Astfel, Rosoboronexport a dezmințit zvonurile cu privirea la pregătirea unei livrări de bombardiere Tu-22M3 în China, pentru a distrage atenția de la procedurile reale de înarmare. Rușii au susținut că vânzarea de Tu-22M3 Chinei nu era posibilă datorită faptului că producția acestui avion a fost sistată în 1993, iar pentru a o relua ar fi fost nevoie de milioane de dolari.
Referitor la aviația strategică din China, articolul din Vocea Rusiei subliniază că statul comunist achiziționase, în 2009-2011, 239 de motoare D-30KP2, care se folosesc la bombardierele H-6K, precum și la noile avioane Y-20 și Il-76. "Y-20 se află încă în stadiu de testare, Il-76 nu sunt în număr atât de mare încât să justifice această achiziție", notează Kaşin. Mai mult, pentru dezvoltarea H-6K (alimentare cu combustibil în aer) se impun modificări în construirea avionului, dar și avioane-cisternă mai puternice. Y-20 ar putea fi un astfel de avion-cisternă, dar fiindcă linia de producție nu poate începe înainte de 2017, China încearcă să cumpere avioane-cisternă de peste hotare, conchide expertul militar.
Cel mai bun furnizor de armament nuclear care se arată în orizontul chinezesc este Rusia. Astfel, având în vedere numărul mare de motoare cumpărate și structura avioanelor-cisternă, Rusia va vinde Chinei 36 de bombardiere Tu-22M3, a căror rază de acțiune poate ajunge, cu alimentare în aer, la 8.000 de kilometri, adică în Hawai sau Australia. În aceste zone a apărut interes față de scut antibalistic oferit de amercani.
Aici se subliniază problema dintre SUA și Rusia. Între cele două puteri există tratate SALT (Strategic Arms Limitation Talks), cu varianta START (Strategic Arms Reduction Talks) printre care s-au angajat, mai întâi, să-și limiteze producția de armament nuclear, apoi să o reducă. În tratat sunt incluse și rachetele balistice intercontinentale, cele de pe submarinele nucleare și bombardierele strategice, iar Tu-22M3 este un bombardier strategic.
De menționat că din tratatele SALT nu face parte și China. Aceasta este fisura pe care Rusia o folosește împotriva SUA. Deși, teoretic, Rusia renunța la bombardierele strategice, practic, echipamentul își schimbă doar stăpânul. Bombardierele Tu-22M3 nu vor părăsi teatrul de acțiuni militare(TAM) al mării Chinei și ocenului Pacific. Odată intrate în arsenalul al Chinei, cele 36 de Tu-22M3 vor schimba raportul de forțe în TAM-ul Asia-Pacific, pentru că deși au raze de acțiune și capacități de a lua la bord arme nucleare similare bombardierelor strategice americane B-1B, consumul motoarelor Tu-22M3 este cu 60% mai mic.
În tranzacțiile de rachete balistice practicate sub regula tratatelor SALT, Rusia joacă strategia șantajului. Fiindcă s-a angajat să nu prolifereze armament nuclear, Rusia și-a dat acordul formal de a vinde Chinei bombardierele Tu-22M3. Or, prin cedarea bombardierelor strategice, China devine o forță de război mult mai puternică decât SUA. Peste Ocean, acest raport nu este dorit. În acest context, Rusia își livrează punctul de înțelegere - scutul antibalististic al SUA contra stopării furnizării de armament nuclear Chinei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News