Sânziene, IE, floare și lumină, la Muzeul Național al Satului. Poveste plină de MAGIE

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” invită publicul să pătrundă într-o poveste plină de magie a Sânzienelor.

Publicitate

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” invită pe cei interesați miercuri, 24 iunie, de la ora 11:30, să intre în povestea plină de magie și de frumusețe a Sânzienelor.

Ca în fiecare an, Muzeul Satului readuce în atenție tradițiile și obiceiurile acestei zile: de laîmpletirea coroniței din flori de Sânziene, la aruncarea ei pe casă, de la portul unei cămeşi,până la descifrarea simbolurilor cusute pe ea și participarea la târgul de Sânziene. Nu vor lipsiatelierele de creație: coronițe și cusături românești.

Bilet GRATUIT cu o condiție

Accesul la târg se face cu plata biletului de intrare în muzeu. Cei care vor veni îmbrăcați în ie/cămașă românească vor avea intrarea gratuită.

În credința populară, Sânzienele erau considerate a fi niște femei frumoase, divinităținocturne care plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă șidansează, fac să rodească ogoarele, înmulțesc animalele și păsările, lecuiesc bolile șisuferințele oamenilor. În noaptea când se deschid cerurile, fetele strâng flori de Sânziene și lepun sub pernă pentru a-și visa ursitul

Tradiția coroniței de Sânziene

În dimineața de Sânziene, înainte de răsăritul soarelui, oamenii strângeau buchete deSânziene pe care le împleteau în coronițe și le aruncau pe acoperișul caselor. Se consideră căomul va trăi mult în cazul în care coronița rămânea pe casă sau, dimpotrivă că va murirepede, atunci când coronița alunecă spre marginea acoperișului sau cădea de pe acoperiș.Sărbătoarea Sânzienelor marchează mijlocul verii și este considerat cel mai bun momentpentru culegerea plantelor de leac. De Sânziene au loc bâlciuri și iarmaroace. În trecut,acestea erau un bun prilej pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei.

Sărbătoarea din 24 iunie mai este cunoscută în popor și sub numele de Drăgaica. Tot acum,Biserica Ortodoxă face pomenirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Și nu în ultimul rând,pe 24 iunie este sărbătorită ia: este Ziua internațională a Iei începând din 2013, la iniţiativacomunităţii online „La Blouse Roumaine”.

Program

11:30 - 13:00 – Ateliere de cusături (Gospodăria Sanţ)

Cusături românești – coord. Carmen Elena Firea – 15 lei/copil (7-12 ani)

13:00 - 14:00 – Atelier de coroniţe de flori – participare gratuită (Câmpu lui Neag)

9:00 - 19:00 – Târgul Sânzienelor: târg de ii, țesături, podoabe, flori...

Măsuri de precauție

În conformitate cu Ordinul nr. 2879/967/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților ı̂n condiții de siguranță sanitară ı̂n domeniul culturii, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” pune la dispoziția publicului său vizitator:

• Dezinfectanți pentru mâini la fiecare intrare în muzeu;

• Verificarea temperaturii prin intermediul termo scannerelor de la intrările în muzeu;

• Posibilitatea plăților prin POS;

• Spații de siguranță, delimitate ca atare;

• Fluxuri de vizitare marcate corespunzător;

• Afișe, anunțuri și panouri cu instrucțiuni pentru asigurarea unui mediu sigur din punct de vedere sanitar

Regulament pentru evenimentele din incinta muzeului

În momentul participării la evenimentele din incinta muzeului (târguri, ateliere, expoziții), publicul trebuie să respecte următoarele reguli:

• Purtarea măștii de protecție pe toată durata evenimentului;

• Verificarea temperaturii la intrarea în muzeu (unde se află aparate de tip termo scannere); În cazul în care temperatura înregistrată depășește 37,3° C este interzisă participarea la eveniment;

• Spălarea și dezinfectarea mâinilor ori de câte ori este nevoie;

• Menținerea distanței fizice de 1,5 m între persoane;

• Evitarea formării de grupuri;

• Vizionarea spectacolelor folclorice folosind spațiile din gradenele de lângă scenă marcate;

• Participarea la ateliere de creație respectând regulile de distanțare fizică; însoțitorii sunt rugați să folosească căile de acces marcate și să păstreze distanța socială;

• Aruncarea măștii la gunoi în recipiente separate, marcate corespunzător;Vă mulțumim pentru înțelegere și pentru faptul că vă protejați atât pe dumneavoastră, cât și pe cei din jur și vă așteptăm cu drag la muzeu, anunță Muzeul într-un comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel