SAP România, reconfirmat ca lider de piaţă pe segmentul ERP, cu vânzări de peste 10,3 mil. euro în 2012

SAP România, subsidiara liderului mondial pe piaţa de soluţii software de business, SAP AG (NYSE: SAP), continuă să domine vânzările de soluţii ERP (Enterprise Resource Planning) pe plan local, cu un volum de peste 10,3 mil. euro, în 2012, în creştere cu peste 12% faţă de anul anterior, potrivit celui mai recent studiu de piaţă Pierre Audoin Consultants (PAC). Pentru acest an, reprezentanţii SAP estimează în continuare creşterea vânzărilor de soluţii ERP şi păstrarea poziţiei de lider de piaţă, pe măsură ce compania a pătruns şi mai mult pe segmentul companiilor mici şi mijlocii.

„Studiul PAC atestă că din ce în ce mai multe companii autohtone optează pentru soluţiile SAP când decid să implementeze un ERP. Acest lucru se datorează faptului că piaţa a fost caracterizată de moderaţie şi creşterea eficienţei, deciziile au fost luate mult mai atent, iar sursele de finanţare au fost alocate strict pentru a îndeplini obiective precise, astfel încât executivii companiilor s-au orientat cu precădere către soluţii cu o eficienţă dovedită”, a explicat Valentin Tomşa, directorul general al SAP România.

„Pentru acest an, apreciem în continuare creşterea vânzărilor pe piaţa soluţiilor ERP, dat fiind faptul că am reuşit să penetrăm şi mai mult segmentul companiilor mici şi mijloci. În special aceste companii au înţeles necesitatea implementării unor soluţii software de business performante, din perspectiva reducerilor de costuri pe care le generează într-un orizont de timp relativ scurt, de 2-3 ani, şi odată cu consolidarea financiară apreciez că în următorii 2 ani vor reîncepe masiv investiţiile în informatizare”, a adăugat Valentin Tomşa.

În 2012, valoarea pieţei totale de software şi servicii ERP s-a situat la 105,1 milioane de euro, dintre care 46,5 milioane de euro au reprezentat vânzări software, iar restul de 58,6 milioane de euro, servicii de implementare. Cele mai active companii din punct de vedere al implementării de soluţii software ERP au fost cele din industria producătoare, companiile de retail şi cele de utilităţi, care împreună au cumulat peste 65% din piaţa totală de soluţii specifice.

Anul acesta, cele trei segmente de companii sunt estimate să crească la aproximativ 70% din piaţa de ERP, în timp ce restul industriilor (bancară, de asigurări, telecom, servicii şi transport) continuă să deţină o pondere redusă la nivelul întregii pieţe de profil. Pentru 2013, consultanţii PAC estimează o creştere uşoară la nivelul pieţei totale ERP (licenţe, mentenanţă şi servicii de implementare), de aproximativ 4%, la puţin peste 109 milioane de euro.

"Piaţa locală de soluţii ERP este într-o fază de stagnare şi indecizie. Pe de-o parte, criza financiară a afectat multe companii locale şi a generat foarte multă reticenţă în investiţii, inclusiv cele critice, cum ar fi uneltele IT de management, control şi planificare; pe de altă parte, himera fondurilor europene a creat o aşteptare toxică a unor "ajutoare" sperate pentru implementarea de soluţii IT, în special în companii mici şi medii. Astfel, presiunea pe costuri şi accentul mutat aproape exclusiv pe bugetul unei implementări, au împiedicat o evoluţie pozitivă a maturităţii consumatorului local de soluţii informatice de tip ERP”, a declarat Eugen Schwab-Chesaru, Managing Director Eastern Europe PAC.

În ceea ce priveşte adopţia soluţiilor ERP în cloud, reprezentantul PAC estimează că, începând cu 2016, ponderea acestui segment se va situa la circa 5% din piaţă, momentan însă numărul proiectelor şi al veniturilor fiind extrem de redus.

"Soluţiile ERP de tipul SaaS şi-au făcut loc în discuţiile dintre vendori şi utilizatori, gradul de cunoaştere a avantajelor şi a inconvenienţelor crescând simţitor în ultima perioadă în Romania. Totuşi, veniturile generate de contractele SaaS ale companiilor de software şi servicii informatice din domeniu rămân extrem de mici, aproape neglijabile. Este de aşteptat ca gradul de adopţie a soluţiilor SaaS găzduite şi operate de companii IT să crească şi în România, însă nu credem că ponderea acestui segment în piaţa locală de ERP va depăţi 5% înainte de 2016", a încheiat Eugen Schwab-Chesaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel