"Săptămâna africană" în România! Elena Mateescu, ANM: Până duminică, Coduri Portocalii de caniculă. 40-42 temperatură resimțită

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Elena Mateescu, directorul ANM, anunţă "săptămâna africană" în România.

Ne așteaptă o săptămână cu vreme caniculară. Temperaturile în termometre vor urca până la 38 de grade, iar cele resimțite vor fi de 40-42 de grade. Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat la ce să ne așteptăm mai exact în această "săptămâna africană".

"Ținând cont că masa de aer foarte cald este de origine tropicală, dinspre nordul Africii, se subînțelege de ce mass-media numește această săptămână, săptămâna africană, în condițiile în care temperaturile din partea de sud şi sud-est a Europei, în această săptămână, depășesc pragul unei zile de caniculă.

De pildă, în România - 35° (luni, 17 iunie n.r.), când am emis din nou o avertizare meteorologică de Cod Galben. Și aceasta cuprinde județe din partea de sud a țării, în mod deosebit la cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei și local în Dobrogea continentală, unde contăm pe valori apropiate de pragul unei zile de caniculă. Temperaturile resimțite astăzi (luni, 17 iunie n.r.) au fost deja 37-38° la ora 17:00, dar au fost foarte multe zone în care am înregistrat 37-38° la ora 15:00. O temperatură destul de greu de suportat în condițiile în care și aerul este mult mai uscat.

Elena Mateescu, ANM: Și nopțile devin tropicale

Marţi vorbim de o extindere a avertizării meteorologice de Cod Galben nu numai pentru areale din Muntenia, Oltenia, dar și în partea de sud-vest. Practic, toată jumătatea de sud a României va fi afectată de un val de caniculă peste 35° cu accente spre 37-38 în sud. Cu siguranță, temperaturile resimțite vor depăși 37-38, deoarece se va intensifica masa de aer foarte cald, pentru că și valorile maxime se apropie și depășesc 35°, dar și nopțile devin tropicale. 

Dar vârful acestui episod, cu siguranță va fi începând de joi 38°, vineri și sâmbătă, când contăm pe 38° la umbră și așa cum arată informațiile la acest moment, 40-42 temperatură resimțită. Cu siguranță, pragul indicelui temperatură-umezeală peste 80-82 de unități, minimele pe parcursul nopților, până la 23°. Deci toată săptămâna foarte cald. Până duminică, Coduri Portocalii de caniculă.

Cantitatea de precipitaţii, insuficientă

Și totuși, în cea mai ploioasă lună a anului observăm că încă ne situăm sub media lunară 84,5 avem doar 50. Chiar dacă pare că a plouat foarte mult, în continuare cantitatea de precipitaţii este insuficientă. Comparativ, putem vedea evoluția cantităților de precipitații și rezerva de apă la finalul fiecărui sezon anotimp începând de la întâi septembrie 2000, iunie 2000.

Va urma iulie și august, unde este evidentă, starea de secetă pedologică, în special pentru jumătatea estică a țării, cu extindere la acest moment și în partea de sud-vest și vest a țării. Şi zona de sud, Bărăganul, Oltenia, toată este afectată de seceta pedologică.

După această săptămână foarte caldă și cu un deficit de precipitații, în condițiile în care se va menține arşiţa, cu siguranță vom vorbi de accentuarea fenomenului de secetă. Vor mai exista și perioade în care să vorbim de fenomene de stabilitate, să putem respira. Deja este posibil ca săptămâna cealaltă, în zilele de 24-25 iunie, să avem ușoare episoade de instabilitate", a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN, luni seara.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel