Timp de șase luni, 61 de companii britanice și-au făcut angajații să lucreze cu o zi mai puțin pe săptămână: toți au fost mai puțin stresați și mai eficienți.
Publicitate
Aproximativ 61 de companii britanice active în diverse domenii - de la catering la finanțare, de la marketing la IT - au experimentat din iunie până în decembrie 2022 introducerea unei săptămâni de lucru de patru zile (sau 32 de ore), potrivit Focus.
Rezultatele acestui experiment, cel mai mare desfășurat până acum în lume, sunt foarte pozitive: lucrătorii sunt mai puțin stresați, lucrează mai bine și cer mai puține zile de boală, iar productivitatea companiei nu a scăzut deloc, dimpotrivă - în unele cazuri a crescut chiar ușor.
Rezultatele vorbesc de la sine: adoptarea unei săptămâni de lucru de patru zile a însemnat că pentru 71% dintre angajați, nivelurile de burn-out (sau epuizarea de la muncă) au scăzut, iar 39% s-au simțit mai puțin stresați. În plus, cererile de zile de boală au scăzut cu 65%, iar cererile de demisie cu 57%.
Potrivit mai multor directori de companie, ideea unei săptămâni de muncă de doar patru zile a apărut ca răspuns la pandemie. Pandemia ne-a făcut să reflectăm asupra importanței de a avea mai mult timp liber de petrecut cu familia și prietenii, iar săptămâna de lucru ”mai scurtă” ne permite să echilibrăm mai bine viața profesională și cea privată.
Timpul câștigat datorită săptămânii scurte de lucru a fost folosit în cea mai mare parte de către angajați pentru a desfășura activități neplăcute, dar necesare (pe care anterior le desfășurau în weekend), precum cumpărăturile sau curățarea în casă: în acest fel, sâmbăta și duminica rămâneau libere pt. distracţie.
În general, toți au raportat că au găsit mai mult timp pentru a face activități de care sunt pasionați, cum ar fi gătitul sau sportul, sau că și-au dezvoltat noi interese.
În general, experimentul a fost un succes: având în vedere rezultatele excelente, 56 din 61 de companii (92%) au decis să mențină săptămâna de lucru redusă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu