În România, 8 din 10 părinți consideră vaccinul HPV ca fiind important, sigur și eficace - Raport al Comisiei Europene privind Situația încrederii în vaccinuri în Statele Membre UE.
În contextul Săptămânii Europene a Vaccinării (23-29 aprilie 2023), organizațiile naționale și internaționale atrag atenția asupra necesității creșterii ratelor de vaccinare prin prioritizarea vaccinării ca serviciu esențial de sănătate publică, îmbunătățirea gradului de conștientizare privind importanța vaccinării în evitarea bolilor prevenibile prin imunizare și a încrederii în vaccinare - factori determinanți pentru optimizarea ratelor de vaccinare la nivel european. Fundația Renașterea și MSD România se alătură acestor eforturi și continuă demersurile de informare cu privire la pericolul infecției cu Papiloma Virusul Uman (HPV) și a importanței prevenției cancerelor și celorlalte afecțiuni cauzate de infecția cu HPV prin imunizare.
Conform celui mai recent raport al Comisiei Europene privind situația încrederii în vaccinuri în Statele Membre UE, încrederea românilor în vaccinuri a înregistrat o evoluție favorabilă în 2022, comparativ cu 2020, iar încrederea populației din țara noastră în siguranța vaccinului HPV a avut una dintre cele mai mari creșteri la nivelul UE.
Majoritatea respondenților din România consideră că vaccinurile sunt importante (84%), sigure (78%) și că acestea contribuie la sănătatea lor (sunt eficace, 82%). În plus, 77% apreciază că vaccinurile sunt compatibile cu valorile personale.
Răspunsurile la întrebările specifice privind vaccinul HPV arată că majoritatea respondenților apreciază vaccinul HPV ca fiind important (80%), sigur (79%), eficace (79%) și compatibil cu valorile lor (81%). Toate aceste procente sunt superioare mediei europene (78%), indicând astfel o deschidere mai mare față de vaccinuri în rândul românilor.
Intenția părinților români de a-și vaccina copiii împotriva infecției cu HPV (28%) este substanțial mai răspândită comparativ cu intenția declarată de imunizare împotriva altor boli transmisibile ce pot fi prevenite prin vaccinare (gripă - 20%, COVID-19 - 19%, pneumonie - 18%, rujeolă, oreion, hepatita B - 17%, hepatita A - 17 %, zona zoster/ varicelă - 15%, rotavirus - 15%, tetanus - 12%, difterie - 12%, meningită - 12%, tuse convulsivă - 11%, rubeolă - 7%). Pandemia Covid-19 a avut o influență pozitivă în privința deschiderii părinților spre vaccinare, contribuind probabil la conștientizarea importanței imunizării copiilor lor, astfel că nouă din zece părinți au apreciat că este important să-și protejeze prin vaccinare copilul împotriva diverselor afecțiuni prevenibile, altele decât COVID-19.
MSD România se implică alături de societatea civilă în campanii de conștientizare cu privire la pericolul infecției cu HPV și la importanța contracarării prin vaccinare a riscului de îmbolnăvire cu acest virus foarte larg răspândit. Astfel, cea mai recentă inițiativă de informare-conștientizare a populației este proiectul prin care Fundația Renașterea a adus Caravana #HotărăștePentruViitor în 17 comunități rurale și urbane din județele Bacău, Vrancea, Iași și Constanța. În cadrul acestui proiect, au fost derulate o serie de sesiuni de informare adresate părinților cu copii aflați la vârsta adolescenței și preadolescenței, în cadrul cărora beneficiarii proiectului au putut să își satisfacă nevoile neacoperite de informații cu privire la infecția cu HPV și vaccinarea anti-HPV direct de la cadre medicale specializate. Pe lângă astfel de inițiative de informare în comunitate, MSD continuă campania națională desfășurată sub conceptul Limbajele iubirii, campanie ce are în centrul său platforma online www.protejează-tedeHPV.ro, unde publicul larg poate accesa informații esențiale despre infecția cu virusul HPV, riscurile asociate acesteia și modalitățile de prevenție ale efectelor asupra sănătății.
„Suntem de 21 de ani preocupați de sănătatea femeii din România. Cancerul de col uterin, una dintre principalele cauze de deces din afecțiunile oncologice înregistrate la femeile din România, poate fi prevenit prin Vaccinul anti-HPV sau depistat în stadii precancerose, prin screening Babeș-Papanicolau și Test HPV. Campania de Informare #HotărăștePentruViitor este un demers cu care ne putem mândri, un proiect consecvent cu misiunea organizației noastre de a ridica gradul de conștientizare din rândul populației, privind importanța adoptării unui stil de viață sănătos, de promovare a educației pentru sănătate, de consolidare a responsabilității civice în România și de creare de parteneriate care să vină în întâmpinarea nevoilor populației. Prin Campania #HotărăștePentruViitor am realizat mai bine cât de mare este nevoia părinților de informații pe teme de interes pentru copii și deschiderea acestora de a primi informații pertinente de la personal medical avizat. Din interacțiunile cu beneficiarii din comunitățile vizate am înțeles și mai bine rolul unor factori socio-economici în adâncirea inechităților legate de sănătate din societatea noastră, factori pe care trebuie să îi identificăm și în funcție de care să ne calibrăm intervențiile în comunitate, prin mesaje și metode potrivite fiecărui segment de populație”, declară Mihaela Geoană, Președinte Fundația Renașterea.
Aceste intervenții de informare-comunicare au loc în contextul în care România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare povară cauzată de cancerul de col uterin, în condițiile în care această malignitate este cauzată aproape în totalitate (99%) de infecția cu HPV, iar cancerul de col uterin este unul dintre puținele cancere direct prevenibile prin imunizare. În rândul femeilor din România, riscul de deces prin cancer de col uterin este de patru ori mai mare decât media europeană, iar incidența bolii este comparabilă cu cea înregistrată în țări mai puțin dezvoltate socio-economic. În plus, infecția cu HPV se regăsește, în bună parte, și la originea altor tipuri de cancere care afectează deopotrivă femeile și bărbații, așa cum este cazul unor cancere ale organelor genitale masculine sau feminine (penis, vagin sau vulvă) sau a cancerului de anus.
Anual, în România, infecțiile cu HPV sunt responsabile pentru apariția a aproape 3400 de cazuri noi de cancer de col uterin și pentru aproximativ 500 de noi cazuri diagnosticate cu celelalte tipuri de cancer atribuibile infecției HPV. Peste 1500 de femei mor anual în țara noastră, deși cele circa 4 decese înregistrate în medie pe zi sunt prevenibile prin vaccinare și screening.
„România a intrat pe o evoluție pozitivă din perspectiva percepției părinților cu privire la vaccinarea împotriva HPV a copiilor lor, fapt confirmat de creșterea de la an la an a gradului de accesare al Programului Național de Vaccinare. Suntem bucuroși, așadar, să observăm că eforturile de informare și colaborarea cu autoritățile implicate, profesioniștii din domeniul sănătății și societatea civilă încep să dea roade. Tocmai de aceea, trebuie să continuăm acest parteneriat productiv, astfel încât să răspundem nevoii de sănătate publică, să sprijinim progresul către unul dintre cele mai importante obiective pentru societatea românească, respectiv eliminarea cancerelor provocate de HPV, începând cu cancerul de col uterin ", a declarat Marcelo Pascual Morales, Director General MSD România și Republica Moldova.
Analiza realizată de Fundația Renașterea privind rezultatele caravanei #HotărăștePentruViitor a arătat că intervenția de informare în comunitate a fost foarte bine primită de beneficiari, majoritatea declarând că sesiunile de informare de care au beneficiat i-au ajutat să își îmbunătățească cunoștințele privind efectele infecției cu HPV (83%) și privind vaccinul HPV (82%), dar și că participarea la intervenție le-a facilitat decizia de a-și vaccina copiii (75%). Cu acest prilej, 4 din 10 părinți au aflat pentru prima dată că au posibilitatea de a-și vaccina anti-HPV copilul, în regim de gratuitate, în cadrul Programului Național de Vaccinare al Ministerului Sănătății. Per total, peste jumătate (59%) dintre părinții chestionați au declarat la finalul sesiunilor că intenționează să își vaccineze copilul, dar s-a constatat că deschiderea către vaccinare este substanțial inferioară în rândul celor cu nivel de trai foarte scăzut (24%) și au un nivel de educație redus (14% intenție de a vaccina copilul la cei cu cel mult școala primară, 37% la părinții cu cel mult educație gimnazială absolvită).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News