În perioada 24 - 30 aprilie se desfășoară Săptămâna Europeană a Imunizării, program inițiat în 2005.
Iniţiată în 2005, Săptămâna Europeană a Imunizării (SEI) este marcată anual la nivel regional cu scopul de a sensibiliza şi conjuga eforturile tuturor în lupta împotriva bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare. În 2017, SEI se desfășoară în săptămâna 24–30 aprilie.
Prin sloganul „Vaccinurile sunt eficiente!”, campania din Săptămâna Europeană a Imunizării 2017 vine să sublinieze necesitatea creșterii ratei de vaccinare.
Imunizarea este un factor important în procesul de prevenție al unui număr semnificativ de boli transmisibile, al dizabilității și chiar al decesului asociat acestora, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). România se află pe lista țărilor în care, în ultimii ani, a scăzut îngrijorător de mult rata de vaccinare, sub cea recomandată, de 95%, arată statisticile. O situație alarmantă este și epidemia de rujeolă cu care se confruntă țara noastră.
Deși rujeola este una dintre cele mai periculoase boli prevenibile prin vaccinare, rata acoperirii cu vaccinul împotriva rujeolei, a rubeolei și a oreionului (RRO) dozele 1 și 2 s-a modificat considerabil, în perioada 2005-2015, în România. Dacă din 2005 până în 2008, rata vaccinării cu RRO1 și RRO 2 se afla peste 95%, în anul 2009, vaccinarea cu RRO2 a scăzut sub 95%, rămânând însă peste limita de 90%.
Rata vaccinării
Din 2010, rata vaccinării împotriva acestor boli transmisibile s-a aflat constant sub 95%, iar în 2015 aceasta a scăzut dramatic: la 85,8%, în cazul vaccinului RRO1 și la 67%, în cazul vaccinului RRO2.
Problema nevaccinării corespunzătoare împotriva rujeolei și a rubeolei este semnalată de către Organizația Mondială a Sănătății și la nivelul Regiunii Europene, aceasta fiind, în prezent, una dintre principalele provocări la nivel de sănătate publică. Scăderea ratei vaccinării a condus la epidemii în această zonă care, altfel, ar fi putut să fie prevenite, conform specialiștilor. De altfel, rujeola este una dintre cauzele principale de deces în rândul copiilor. În 2015, pe plan global, s-au înregistrat 134.200 de decese asociate rujeolei. Totuși, prin imunizare împotriva rujeolei, între 2000 și 2015, au fost prevenite aproximativ 20,3 milioane de decese.
[citeste si]
Săptămâna Europeană a Imunizării vine să sublinieze importanța responsabilizării populației asupra necesității imunizării, unul dintre principalele obiective ale inițiativei fiind creșterea ratei de vaccinare în rândul copiilor. Mai mult decât atât, campania atrage atenția asupra importanței vaccinării și altor categorii de populație vulnerabile, pentru a se crea un mediu protejat împotriva bolilor prevenibile prin vaccinare.
În Săptămâna Europeană a Imunizării, România se alătură țărilor care organizează acțiuni asociate evenimentului, pentru a evidenția importanța vaccinării și pentru a comunica mesajele esențiale care susțin creșterea ratei vaccinării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News