Săptămâna Mondială a Alăptării. Moaşă: Laptele matern, primul dar al vieţii pentru nou-născuţi

Numărul mamelor care alăptează este într-o continuă creştere pentru că acestea au înţeles beneficiile laptelui matern pentru bebeluşii lor, au subliniat, joi, specialiştii în alăptare - medici şi asistente medicale - care au participat alături de mame la un eveniment menit să marcheze Săptămâna Mondială a Alăptării.

La evenimentul organizat de Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) au răspuns întrebărilor mamelor specialişti de la Spitalul Clinic "Filantropia", Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Panait Sîrbu", Spitalul Clinic "Malaxa" şi Spitalul Clinic "Dr. I. Cantacuzino", Asociaţia de Pediatrie şi Consultanţă în Alăptare, Asociaţiile "SAMAS", "Mame pentru Mame" şi "Unu şi Unu". 

"Acest eveniment, organizat al treilea an consecutiv, doreşte să pună în evidenţă beneficiile alăptării atât pentru bebeluş, cât şi pentru mamă. În calitate de mamă care a alăptat, vă spun că se creează o legătură emoţională cu bebeluşul", a spus Turkes Ablachim, director medical al ASSMB. 

Medicul Traian Maier, de la Spitalul "Panait Sîrbu", a subliniat că în toate spitalele din Bucureşti se promovează alăptarea.

"Laptele matern este cel mai bun aliment pentru copil. În afara scopului nutritiv, laptele matern este benefic tractului respirator, digestiv, imunităţii şi creează o legătură afectivă puternică între mamă şi copil", a afirmat Maier.

Medicul neonatolog Dima Vlad, de la Maternitatea "Filantropia", a evidenţiat interesul crescut al mamelor pentru alăptare.

"Trendul este unul ascendent. Mămicile sunt din ce în ce mai mult interesate de beneficiile alăptării, îşi doresc din ce în ce mai mult să alăpteze şi, observând această nevoie, consultanţii în lactaţie au devenit tot mai prezenţi în rândul mămicilor", a punctat dr. Dima Vlad, director medical al Spitalului Clinic Filantropia.

El a explicat că Maternitatea "Filantropia", începând din anul 2012, a adoptat sistemul "Rooming in", în care nou-născutul stă împreună cu mama.

"Astfel, nou-născutul poate beneficia de laptele matern şi poate stimula lactaţia astfel încât secreţia lactică să se regleze după nevoile nou-născutului. Doar aşa, nou-născutul poate fi alimentat la cerere, aşa cum trebuie alimentat până la şase luni, când începe diversificarea", a explicat medicul.

Asistenta moaşă Daniela Stan, coordonator al echipei "Şcoala mamei" la Spitalul 'Panait Sărbu', a explicat audienţei că orice mamă "cu răbdare şi blândeţe" poate alăpta şi a demontat unele dintre miturile alăptării.

"Nu există mamă care să nu aibă suficient de mult lapte pentru puiul ei. Cerere şi ofertă. (...) Laptele matern este primul dar al vieţii pentru nou-născuţi", a spus Daniela Stan.

O gravidă, participantă la Şcoala mămicilor, care în cele 10 luni de la înfiinţare a avut aproximativ 1.200 de cursanţi, a spus că multe temeri legate de alăptare şi vaccinarea bebeluşului i-au fost îndepărtate în acest curs. Cursul, care include 4 module, "Sarcină şi naştere", "Lăuzie", "Alăptare" şi "Îngrijirea nou-născutului", este gratuit şi are loc în cele 4 maternităţi ale ASSMB.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel