Săptămâna mondială a creierului: Metode pentru dezvoltarea abilitățile mentale

Fotografie de la Meo/ Pexels
Fotografie de la Meo/ Pexels

Între 10 şi 16 martie se sărbă­toreşte la nivel mondial Săp­tămâna Conştienti­zării Creierului – Brain Aware­ness Week (BAW 2023).

Se spune că folosim doar 10% din creierul nostru, dar rareori ne-am gândit să investim puțin timp pentru a ne antrena creierul. Potrivit Invisibilmente, o nouă teorie definită neuroplasticitate a dovedit un fapt foarte incredibil: parametrii de funcționare a creierului nostru se pot modifica prin antrenament.

Asta înseamnă că, dacă nu ești foarte inteligent într-o zonă, ai capacitatea de a schimba, la propriu, acea zonă a creierului cu puțin antrenament. Cu alte cuvinte putem spune: creierul tău este un mușchi, iar pentru a-l face puternic trenuie să faci sport în mod regulat.

Tot ce trebuie să faci este să investești ceva timp în a-ți antrena mintea în mod regulat. Iată câteva moduri simple prin care îți poți crește puterea creierului și îți poți îmbunătăți inteligența și memoria.

1. Faceți ceva nou

Când apare ceva ”nou”, acest lucru vă ”stimulează” creierul! Nu vă blocați, nu faceți aceleași lucruri iar și iar – singura modalitate de a schimba structura creierului este să faceți ceva nou. Acest lucru creează noi căi neuronale, crescându-ți inteligența. S-ar putea să luați o nouă rută către serviciu, să încercați o nouă rețetă de cină sau chiar o nouă formă de exercițiu.

2. Exerciții fizice regulate 

S-a demonstrat că exercițiile fizice regulate ajută la creșterea funcției creierului și la îmbunătățirea neurogenezei. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când faci exerciții, creezi noi celule cerebrale.

3. Antrenează-ți memoria

De câte ori nu ai auzit spunând: ”Aș vrea să am o memorie mai bună!”. Dacă te disciplinezi să memorezi numere de telefon și alte numere importante (pașaport, card de credit, asigurare, permis de conducere), vei începe să observi oîmbunătățire semnificativă a memoriei.

4. Fii curios și nu te plafona

În loc să iei totul la valoarea nominală, obișnuiește-te să pui la îndoială lucrurile de zi cu zi, produsele, serviciile cu care intri în contact. Devenind curios și punând la îndoială totul, îți forțezi creierul să inoveze și să creeze idei noi. Nu uita, din curiozitate și nevoie s-au născut cele mai multe invenții.

5. Gândește pozitiv

Stresul și anxietatea ucid neuronii creierului existenți și, de asemenea, opresc crearea de noi neuroni. Cercetările au arătat că gândirea pozitivă, în special la timpul viitor, accelerează crearea celulelor și reduce dramatic stresul și anxietatea. Încercați să îndepărtați gândurile negative și faceți un efort pentru a le înlocui cu unele pozitive.

6. Mâncați sănătos

Dietele noastre au un impact uriaș asupra funcției creierului. Creierul nostru consumă peste 20% din toți nutrienții și oxigenul pe care îl consumăm, așa că nu uitați să vă hrăniți creierul cu lucrurile bune! Adică fructe și legume proaspete și o mulțime de omega 3 care sunt prezenți în pește.

7. Citește o carte

Citirea ameliorează tensiunea și stresul pentru că este o formă de evadare. Cercetările au arătat, de asemenea, că folosirea imaginației vă poate antrena creierul, deoarece vă forțați mintea să vă ”imaginați”. Cititul este o modalitate excelentă de a-ți lăsa imaginația să zboare.

8. Dormi suficient

Somnul este o binefacere pentru creier. În timpul somnului, corpul tău regenerează celulele și elimină toate toxinele care s-au acumulat în timpul zilei. Culcă-te între orele 09:00 și miezul nopții pentru a beneficia de cele mai eficiente ore de somn!

9. Aruncă calculatorul

Îți amintești când la școală am fost învățați să ne folosim creierul pentru a face calcule simple? Este uimitor cum ne bazăm acum pe dispozitive precum smartphone-urile și laptopurile pentru a calcula ecuații foarte simple. Rezistă tentației de a rezolva lucrurile cu un dispozitiv extern și folosirea dispozitivului cu care te-ai născut, adică creierul tău, îți va permite să-l menții clar în orice moment.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel