Săptămâna Mondială a Francofoniei Științifice, la Universitatea Politehnica din București, în perioada 21-24 septembrie 2021. Vezi aici video

Începând de marți, 21 septembrie și până vineri, 24 septembrie 2021, Universitatea POLITEHNICA din București va găzdui prima ediție a Săptămânii Mondiale a Francofoniei Științifice. Această amplă manifestare va fi marcată de cea de-a XVIII-a Adunare Generală cvadrienală a Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), ocazie cu care vor fi aniversați cei 60 de ani de existență a celei mai importante rețele universitare din lume.

Alegeri prezidentiale 2024

Maratonul universitar al francofoniei ce se va derula săptămâna aceasta la București, în format hibrid (eveniment cu prezenţă fizică și la distanță, prin videoconferință în întreaga lume) va reuni peste 900 de reprezentanți ai universităților din 116 state francofone membre AUF.

„Ne mândrim să spunem că este prima Adunare Generală AUF organizată în România, dar și primul eveniment de acest fel pe care AUF îl organizează într-o universitate. Alegerea de către AUF de a organiza acest eveniment cu dublă însemnătate în România, la Universitatea POLITEHNICA din București, reprezintă o recunoaștere pentru comunitatea noastră academică, dar și pentru întreg mediul universitar autohton.” a declarat Mihnea Costoiu, Rectorul Universității POLITEHNICA din București.

Acesta a menționat faptul că „Universitatea noastră este membru cu drepturi depline în cadrul AUF. De-a lungul interacțiunii cu această organizație extinsă la nivel mondial, comunitatea noastră a reușit să implementeze proiecte și inițiative cu efecte pozitive la nivelul întregii Asociații Universitare Francofone. Vorbim aici nu doar despre extinderea colaborării între universități din spațiul internațional francofon, ci și despre progresul cercetării științifice, performanța academică sau inserția profesională. Am lansat inițiative menite să dezvolte aptitudinile antreprenoriale în rândul studenților și am generat oportunități pentru ca universitățile să își poată consolida rolul lor de operatori ai dezvoltării economice, sociale, culturale şi intra-culturale”.

Prin acest amplu eveniment, Agenția Universitară a Francofoniei își propune să celebreze Francofonia Științifică, un concept unificator care include sistemele de învățământ în ansamblul lor, pornind de la învățământul primar până la programele de studii doctorale. Această abordare reafirmă rolul determinant pe care îl au universitățile în dezvoltarea globală a societății.

VIDEO: 

Youtube video image

În cadrul Săptămânii mondiale a Francofoniei Științifice vor avea loc mai multe evenimente, astfel:

Cea de-a 18-a Adunare Generală cvadrienală a AUF, organizată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, în cadrul căreia va fi prezentată noua strategie pentru perioada 2021-2025, precum și alegerea noului președinte AUF și a membrilor Consiliului de Administrație;

Prima Conferință dedicată Francofoniei Științifice, care va avea loc în perioada 22 - 23 septembrie, cu participarea partenerilor din mediul academic, științific, economic și instituțional, precum și cu prezența experților și rețelelor francofone de pe toate continentele. Rețeaua AUF, cu peste 1000 de membri din aproximativ 120 de țări, va fi, totodată, puternic mobilizată în cadrul a 10 ateliere tematice;

Prezentarea primei Carte albe a Francofoniei științifice, rezultată din consultarea mondială realizată de către AUF pe parcursul anului 2020;

Conferința miniștrilor francofoni ai învățământului superior și cercetării, din 22 septembrie, în cadrul căreia va fi adoptat un „Manifest al diplomației științifice francofone”, în vederea consolidării legăturii dintre politică și știință, precum și pentru cooperarea universitară în spațiul francofon;

Sărbătorirea celei de-a 60-a aniversare a AUF, inclusiv acordarea Premiului El Fassi și derularea Concursului Internațional de Antreprenoriat Studențesc «60 de secunde pentru a convinge», eveniment ce se va bucura de concertul corurilor universitare.

Deschiderea oficială a Săptămânii Mondiale a Francofoniei Științifice va avea loc marți, 21 septembrie, începând cu ora 14:00, în Aula Universității POLITEHNICA din București.

 

Cooperarea MAE cu Agenția Universitară a Francofoniei

La București se află sediul direcției regionale a Agenției Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală și Orientală (AUF-ECO), coordonată de către domnul Mohamed Ketata (Franța), directorul regional pentru Europa Centrală și Orientală. Direcția regională colaborează îndeaproape cu Ministerul Afacerilor Externe, alte instituții publice românești şi numeroși reprezentanți ai societății civile, în derularea unor proiecte francofone de interes național şi regional.

Principalele repere cronologice:

1994 – Se deschide, la București, Biroul regional al Agenției Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală și de Est (AUF-ECO)

2007 – MAE și AUF încheie un acord de cooperare în realizarea programului de burse de cercetare doctorală și post-doctorală Eugen Ionescu; acordul este prelungit în fiecare an;

Începând cu 1994, în fiecare an au loc vizite în România ale Rectorului sau Președintelui AUF;

2017 – alegerea domnului Sorin Cîmpeanu în funcția de Președinte al AUF, pentru un mandat de 4 ani;

Programul “Eugen Ionescu” de burse doctorale şi post-doctorale de cercetare, finanțat de MAE

Acordarea burselor respectă un dublu criteriu: calitatea științifică  și oportunitatea candidaturii pentru dezvoltarea regiunii de origine a candidatului, precum și progresul cercetării în universitățile românești.

Programul de burse « Eugen Ionescu » a înregistrat încă de la început un mare succes din punct de vedere al numărului de candidați, al calității acestora și al eficienței cooperărilor în domeniul cercetării rezultate din program. Administrarea efectivă a burselor este coordonată de MAE și realizată de către Agenția Universitară a Francofoniei, prin direcția regională a AUF pentru Europa Centrală și de Est (AUF-ECO), a cărei experiență în astfel de programe este recunoscută pe plan internațional.

Programul se derulează continuu din 2007, România fiind singurul stat membru OIF care oferă un astfel de program de burse. Prin Ministerul Afacerilor Externe (MAE) România a oferit, până în prezent, burse unui număr de peste 900 de cercetători doctoranzi și cercetători post-doctoranzi din 39 de țări, majoritatea africane: Albania, Algeria, Armenia, Benin, Belgia, Bulgaria, Burkina Faso, Camerun, Canada, Ciad, Coasta de Fildeș, Republica Centrafricană, Republica Democratică Congo, R. Congo, Egipt, Elveția, Franța, Gabon, Georgia, Grecia, Guineea, Letonia, Liban, Madagascar, Macedonia de Nord, Mali, Maroc, Mauritania, Republica Moldova, Polonia, Ruanda, Senegal, Serbia, Slovacia, Togo, Tunisia, Ungaria, Ucraina, Vietnam. 34 de centre universitare și institute de cercetare din România sunt angrenate în acest program. Administrarea burselor se realizează de către MAE, cu ajutorul Agenției Universitare a Francofoniei (AUF-ECO, cu sediul la București).

Învățământul universitar în limba franceză în România:

Francofonia universitară din România este deosebit de dinamică, în cadrul unei rețele de 39 de universități și institute de cercetare membre ale AUF - 23 de universități publice și 16 universități private ce oferă pregătire în limba franceză, cu un total de 60 de programe de licență în limba franceză și 59 programe de master în limba franceză.

La nivel universitar, România ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește numărul de domenii francofone (cu excepția Franței, desigur) - 109 în întreaga țară în toate domeniile - științifice, tehnice, juridice etc. Peste 300 de parteneriate interinstituționale reunesc instituții de învățământ superior din România și din alte țări francofone din lume, încheiate pe baza principiului autonomiei universitare. (sursa: https://www.mae.ro/node/24848)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel