EXCLUSIV  „Săptămâna Patimilor“ sau „Săptămâna Pătimirilor“? Dan Ciachir: Așa e cel mai corect!

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Săptămâna Mare, numită și Săptămâna Patimilor, este o perioadă în care credincioșii își pregătesc atât sufletul, cât și trupul pentru Învierea Domnului. 

Deoarece există tot mai multe voci care spun că este greșit să folosim termenul „patimă" în sintagma „săptămâna patimilor", scriitorul Dan Ciachir a clarificat acest aspect pentru DCNews. Potrivit acestuia, este mai potrivit să spunem „Săptămâna Pătimirilor".

„Săptămâna pătimirilor este corect deoarece „patimilor” ne duce cu gândul la ideea de patimă, de pătimaș. „Pătimirii” e mult mai potrivit deoarece un om poate avea patima beției, patima jocurilor de noroc. Cred că Săptămâna Pătimirii e cel mai corect să spunem.

Sigur că vorbim de patimile Domnului nostru Iisus Hristos, dar cred că nu e rău că a început să se folosească cuvântul pătimire, conotația, înțelesul acesta. Sigur, pot fi folosite amândouă, depinde și de contextul în care sunt folosite. Mi se pare mai potrivit „săptămâna pătimirilor”. Dacă spui „patimile" Mântuitorului se poate înțelege și altceva pentru că există, tot în limbajul ascetic, și patimi urâte, mai puțin cunoscute.”, a spus Dan Ciachir. 

Conform Dex, cuvântul „patimă“ are și înțelesul de „suferință fizică“.

Ce semnificații au zilele din Săptămâna Mare

În această perioadă, în toate bisericile creștine au loc slujbe, denumite denii, care aduc aminte de ultimele zile trăite de Fiul lui Dumnezeu pe Pământ. Suferința trăită de Hristos a permis umanității să fie iertată de păcate în fața Tatălui Ceresc. Un act suprem de iubire, potrivit unui articol publicat de  Tradiții și Superstiții.

Luni – Prima zi din Săptămâna Mare face referire la tânărul Iosif care a fost vândut în Egipt de frații săi. În felul acesta scrierile sfinte fac analogie cu situația lui Iisus Hristos care a fost vândut la romani de către Iuda pentru 30 de arginți.

Marți – În această zi, se menționează Pilda celor 10 fecioare care ne atrage atenția că trebuie să trăim tot timpul în Hristos.

Miercuri – În cea de-a treia zi a săptămânii, se face referire la femeia păcătoasă care a uns picioarele Mântuitorului cu lacrimile sale și cu mir, semn de îndreptare a sufletului și de pocăință adevărată.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel