Șapte bănci rusești, excluse de UE din sistemul SWIFT. Informații detaliate: Cui aparțin și ce legături au cu Vladimir Putin

Șapte bănci rusești, exluse de UE din sistemul SWIFT. Legăturile pe care le au cu Vladimir Putin / Foto: Pixabay, de Paolinio
Șapte bănci rusești, exluse de UE din sistemul SWIFT. Legăturile pe care le au cu Vladimir Putin / Foto: Pixabay, de Paolinio

Șapte bănci rusești au fost exluse de Uniunea Europeană din sistemul SWIFT.

Șapte bănci rusești au fost excluse de Uniunea Europeană din sistemul SWIFT, ca parte a sancţiunilor impuse pentru invadarea Ucrainei de către Rusia, a informat miercuri Jurnalul Oficial al UE, transmite Agerpres, citând Reuters.

Băncile, care au la dispoziţie zece zile să-şi lichideze operaţiunile SWIFT, sunt VTB, al doilea grup bancar din Rusia, alături de Bank Otrkitie, Novikombank, Promsvyazbank, Bank Rossiya, Sovcombank şi VEB.

De ce au fost alese anume aceste bănci



Un oficial UE de rang înalt a explicat că băncile de pe listă au fost alese pe baza legăturilor lor cu statul rus, băncile publice fiind deja supuse sancţiunilor în urma anexării Crimeei de către Rusia în 2014.

"Toate aceste bănci au fost excluse din SWIFT pe baza legăturilor lor cu statul şi a conectării implicite la efortul de război. Am impus o interdicţie generală asupra sistemului bancar", a precizat oficialul.

Sberbank, cel mai mare grup bancar rusesc, şi Gazprombank, nu au fost incluse pe listă deoarece sunt principalele canale pentru plata gazelor şi petrolului din Rusia, pe care statele UE încă le cumpără, în pofida conflictului. Dar cele două bănci sunt supuse altor sancţiuni.

Decizia de a exclude unele bănci ruseşti din sistemul SWIFT utilizat pentru tranzacţii în valoare de mii de miliarde de dolari la nivel mondial a fost anunţată în weekend într-un comunicat comun al SUA, Comisiei Europene, Marii Britanii şi Canadei.

Date despre cele 7 bănci rusești excluse din sistemul SWIFT

VTB, controlată de stat, este a doua cea mai mare bancă a Rusiei, deținând aproximativ o cincime din activele sistemului. Banca, cu sediul la Moscova este înregistrată la Sankt Petersburg. VTB Bank a fost fondată sub numele de Vneshtorgbank în 1990, cu sprijinul Băncii de Stat a Rusiei și al Ministerului de Finanțe. A fost înființată ca o societate cu răspundere limitată, cu scopul de a deservi operațiunile de comerț exterior ale Rusiei și de a promova integrarea Rusiei în economia globală.

PJSC „Bank Otkrytie Financial Corporation” sau Otkrytie FC Bank este una dintre cele mai mari bănci comerciale din Rusia cu servicii complete. Are peste 440 de birouri în diferite formate în Rusia. A fost fondată cu participarea lui Igor Finogenov, acum CEO al Băncii Eurasiatice de Dezvoltare. Otkrytie Bank s-a clasat pe locul 1 în rândul băncilor private și pe locul 4 după active în rândul grupurilor bancare din Rusia, în 2016. În august 2017, Otkrytie a fost salvat de Banca Centrală a Rusiei, cu un cost pentru stat de peste 8 miliarde de dolari. Mikhail Zadornoveste președinte al Consiliului de administrație al Otkritie Bank, potrivit Bloomberg.

Novikombank, care desfășoară afaceri ca Novikombank JSCB, oferă servicii bancare. Banca oferă conturi de economii, asigurări, depozite la fix, împrumuturi și servicii bancare online. Novikombank deservește clienții din Rusia. Ilya Nikolaevici Gubin este președintele consiliului de administrația al Novikombank, potrivit Bloomberg. La 15 februarie 2016, Novikombank era deținută în proporție de 57,68% de Rostec. Rostec, oficial Corporația de stat pentru asistență în dezvoltarea, producția și exportul de produse industriale cu tehnologie avansată, este o companie rusă deținută de stat, conglomerat de apărare cu sediul la Moscova.

Promsvyazbank este o bancă rusă privată, susținută de stat, din Moscova. A fost deținut de oligarhii Dmitri Ananyev și de fratele său Alexei Ananyev. Din 2012, este a zecea cea mai mare bancă din Rusia după active, potrivit Wikipedia. Banca a fost înființată în mai 1995 de către frații Ananyev, proprietarii Technoserv, cel mai mare integrator de sisteme din CSI. Primii săi clienți au fost mari companii de telecomunicații precum Rostelecom. Între 2006 și 2012, o participație de 15,32% a fost deținută de Commerzbank. În februarie 2010, BERD a achiziționat o participație de 11,75%. În ratingul din aprilie 2021 "The World’s Best Banks" de la Forbes, PSB s-a clasat pe locul 14 printre băncile rusești.

Bank Rossiya este o bancă pe acțiuni din Rusia înființată la 27 iunie 1990. Sediul companiei este la Sankt Petersburg. Banca a fost asociată cu regimul Vladimir Putin din Rusia. Documentele din Pandora Papers a dezvăluit că banca a construit o rețea de companii din umbră care păstrau averea offshore pentru elitele ruse.

Sovcombank este o mare bancă universală rusă, cu capital privat, inclusă în lista celor 13 bănci rusești importante din punct de vedere sistemic. Principalul proprietar al Sovcombank (86,5%) este compania rusă JSC Sovco Capital Partners, deținută de acționari privați ruși.

VEB este o corporație de dezvoltare a statului rus. În aprilie 2007, Duma de Stat a Rusiei a adoptat legea federală „Cu privire la Banca pentru Dezvoltare”, care a reglementat condițiile legale ale VEB și a făcut din aceasta o bancă de stat de dezvoltare.

De ce înainte eliminarea Rusiei din sistemul SWIFT a fost inacceptabilă pentru mai multe state UE



Eliminarea Rusiei din sistemul SWIFT a fost mult timp o opţiune inacceptabilă pentru mai multe state europene înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, din cauza pagubelor potenţiale pe care le-ar fi produs economiilor lor. UE şi SUA au căutat modalităţi pentru a limita impactul asupra tranzacţiilor care au legătură cu energia, de exemplu prin excluderea unora dintre cele mai mari bănci ruseşti de la această măsură.

Sistemul SWIFT, care transmite mesaje între mai mult de 11.000 de instituţii financiare şi companii, este un element central al sistemului financiar mondial şi incapacitatea de a accesa acest sistem ar provoca pagube economice serioase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel