Șapte cauze ale durerilor de cap. Cum să le eviți

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Mâncarea, alcoolul, lumina puternică sau stresul ar putea juca un rol important în apariția durerilor de cap. Identificarea cauzelor te poate ajuta să le eviți. 

Dacă ești predispus la migrene, cefalee de tip tensional sau cefalee de tip cluster este posibil să le poți reduce frecvența identificând ce le provoacă. Iată care sunt cele mai frecvente cauze pentru fiecare dintre aceste tipuri de dureri de cap.

Stresul

Stresul poate provoca strângerea mușchilor la nivelul umerilor și gâtului, ceea ce duce adesea la cefalee de tip tensional.

"Se crede că începe în mușchi. Când durerile de cap devin frecvente, durerea în mușchii umărului și a gâtului este resimțită de creier ca durere de cap", spune dr. Sait Ashina, un neurolog specializat în tratamentul durerilor de cap la Harvard. Stresul este, de asemenea, un declanșator comun pentru migrene.

Regimul alimentar

Foamea însăși poate declanșa o migrenă sau cefalee de tip tensional. Și consumul anumitor alimente poate declanșa migrene. Ar putea fi un anumit tip de aliment - cum ar fi fasolea sau nucile - sau alimente precum avocado, banane, brânză, ciocolată, citrice, hering, produse lactate și ceapă.

„Alimentele procesate cu nitriți, nitrați, coloranți alimentari galbeni sau glutamat monosodic pot fi deosebit de problematice”, notează dr. Ashina.

Consumul de alcool

Alcoolul este o cauză comună a migrenei și a cefaleei de tip cluster. Pentru unii oameni, câteva guri de vin roșu sunt tot ce este nevoie pentru a provoca o durere de cap, deși orice fel de alcool poate fi un declanșator. Nu este clar dacă alcoolul în sine este de vină sau dacă o altă componentă a băuturii cauzează problema.

Mediul înconjurător 

„Cefaleea de tip cluster pare să fie sezonieră și apare adesea primăvara sau toamna”, spune dr. Ashina. „Este ceva în mediu, dar încă nu putem spune exact ce este.” Factorii de mediu precum lumina puternică, fumul, umiditatea, mirosurile intense sau vremea rece sunt asociate cu migrenele.

Hormonii

Modificările nivelului de estrogen sunt asociate cu migrenele la femei, iar femeile suferă de migrene mai des decât bărbații. Ciclurile menstruale pot fi legate de migrenă la femeile mai tinere. Nivelurile variate de estrogen în timpul perimenopauzei pot provoca uneori migrene la femeile care nu le-au mai experimentat niciodată. Terapia cu estrogeni poate fi, de asemenea, un declanșator al migrenei. Menopauza pare să pună capăt migrenelor la majoritatea femeilor.

Reducerea consumului de cofeină

Dacă în mod normal consumați cofeină în cafea sau ceai, întreruperea bruscă a consumului poate declanșa o migrenă. Acest lucru se poate datora faptului că cofeina face ca vasele de sânge să se îngusteze; fără cofeină, vasele de sânge se lărgesc și se umflă cu fiecare bătaie a inimii - un motiv principal pentru durerea puternică a migrenelor.

Lipsa somnului

Lipsa somnului este asociată cu migrene și cefalee de tip tensional. „Nu știm de ce, dar știm că există o corelație și că somnul poate duce la ameliorarea durerii. Uneori, oamenii se simt mai bine după ce dorm”, spune dr. Ashina, potrivit Health.harvard.edu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel