Românii suferă de sărbători. Anul acesta, scumpirile excesive spulberă cheful românilor. Prețurile exagerate la energie, pensiile și salariile mici, dar și inflația galopantă îi oprește pe români din a se bucura de Crăciun. Unul din trei români și-ar dori anularea Crăciunului, arată un sondaj recent.
Anul acesta sărbătorile de iarnă sunt o problemă pentru cei mai mulţi dintre români. Cel puţin asta arată un sondaj recent: unul din trei români își dorește anularea Crăciunului. Prețurile tot mai mari și lipsa banilor înseamnă mai puţin entuziasm şi "chef" de petrecere. În cele mai multe cazuri, cheltuielile sunt mai mari decât veniturile, iar copiii din mediul rural vor fi poate cei mai afectați de această situație. În aceste condiții, mulți români nu îndrăznesc să se gândească la sărbătorile de iarnă. Din cauza prețurilor prea mari la alimente și a facturilor uriașe din energie, mulți oameni se tem că nu vor avea ce să pună pe masa festivă, darămite să cumpere daruri pentru cei dragi.
În cazul multora, de brad nici nu poate fi vorba. Cele mai recente date arată că unul dintre trei români ar sări peste acest Crăciun, iar peste jumătate din familiile din mediul rural nu au avut un brad împodobit nici anul trecut. Mai mult, patru din cinci părinți se tem că nu vor putea să-și acopere costurile pentru încălzire în această iarnă. Situația este și mai gravă pentru bătrânii care au pensii extrem de mici. Cea mai mare parte din buget se duce către plata facturilor, a utilităților și pentru medicamente.
Cum arată statistic Crăciunul pentru copiii de la sate
- 2/3 dintre familii renunță la cadouri
- 2/3 dintre părinți vor avea mai puțin de 100 de lei pentru cadouri
- jumătate dintre părinți vor alege cadouri care să împlinească nevoi de bază
- 1 din 3 români ar sări peste acest Crăciun
- 2/3 dintre românii de la sate nu reușesc să se descurce cu banii
-1/3 dintre familii consideră perioada sărbătorilor una stresantă
- 4 din 5 părinți sunt foarte îngrijorați din cauza prețurilor pentru încălzire
- 55% dintre familii nu au avut brad de Crăciun anul trecut
Peste o treime dintre români spun că vor petrece de Crăciun acasă, în familie.
În ceea ce privește bugetele planificate pentru cadourile de Crăciun, cei mai mulţi români cred că se pot încadra în cheltuielile estimate, conform unui studiu Revolut. În România, majoritatea respondenţilor consideră că se vor încadra în bugetul estimat cu toate cadourile (76%), în timp ce doar 20% au pus bani deoparte special pentru acest moment al anului. În privinţa cadourilor, românii iau în calcul voucherele (7%) decât cadourile realizate chiar de ei (6%).
Masa de Crăciun va fi mult mai scumpă anul acesta. Unii cozonaci au ajuns să coste peste 200 de lei. De asemenea, alimente precum uleiul, untul și cartofii s-au scumpit cu 60 la sută față de anul trecut.Românii vor scoate anul acesta mai mulţi bani din buzunare pentru Sărbători. Mulţi şi-au făcut deja lista de cumpărături pentru masa de Crăciun, de Revelion. Mai au de cumpărat şi cadouri pentru cei dragi, iar bugetul familiei va avea de suferit grav anul acesta.
Zahărul s-a scumpit cu 62%, făina a înregistrat o scumpire de 35%. Pe rafturile magazinelor au apărut deja primii cozonaci, dar prețurile îi sperie pe români. Unii cozonaci costă peste 200 de lei. Analiștii economici estimează că, în luna decembrie, prețurile alimentelor de bază vor crește cu aproximativ 15%. În topul scumpirilor se mai află pe lângă zaharul, şi uleiul şi untul care s-au scumpit cu 39%. În decembrie, preţul uleiului ar putea urca până la 18 lei/litru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci