Iată o rețetă de saramură de pește de care vă puteți bucura de Sf. Ierarh Nicolae, zi cu dezlegare la pește.
Credincioșii ortodocși au patru zile de dezlegare la pește, iar într-una dintre acestea este o zi de mare sărbătoare, Sf. Nicolae, iar această rețetă este potrivită pentru o masă în familie.
2 kg de pește (crap, caras, păstrăv, roșioară)
sare și piper, după gust
mălai, dacă prăjiți peștele în tigaie
ulei pentru pește
Ingrediente pentru saramură
6 roșii mari și zemoase
2 ardei grași
4 ardei bulgărești
1 ardei iute
400 ml de sus de roșii
sare și piper boabe
4 foi de dafin
2 crenguțe de cimbru
2 căpățâni de usturoi
mărar verde și ceapă verde.
Roșiile și ardeii se spală și se coc pe plită, apoi se decojesc. Se pregătește mujdeiul, cu usturoiul zdrobit, puțină sare grunjoasă, ulei și puțină zeamă de lămâie, dacă îl vreți mai acrișor. Mai păstrați 4-5 căței de usturoi, pe care îi veți tăia subțiri și pe care mai târziu îi veți pune în saramură.
Peștele se curăță, iar dacă sunt mai mari se porționează. Cea mai bună saramură se obține cu peștele copt pe o placă încinsă presărată cu sare, la grătar, însă se poate face și cu peștele prăjit la tigaie, clasic.
Porționați fileurile de pește, asezonați-le cu sare și piper, pe ambele părți, tăvăliți-le prin mălai, apoi prăjiți-le în tigaie, în ulei încins.
Scoateți bucățile de pește, așezați-le pe prosoape de hârtie, pentru a absorbi excesul de ulei, și lăsați-le deoparte.
Pentru prepararea saramurii, se pune la fiert, într-o oală încăpătoare, circa 2 litri de apă, alături de câteva boabe de piper, 2-4 lingurițe de sare, după gust, foile de dafin și crenguțele de cimbru. Când apa dă în clocot, adăugați în oală sucul de roșii, ardeii și roșiile coapte. Lăsați totul la fier pentru 10 minute, apoi stingeți focu și adăugați cei patru căței de usturoi tăiați.
Amestecați bine toate ingredientele, după care puneți în oală și bucățile de pește prăjit sau copt, după cum ați ales să îl gătiți.
Puneți capacul și lăsați-le în oală pentru 10 minute, cât să se întrepătrundă aromele.
Cât timp se combină aromele, puteți prepara o mămăliguță.
Saramura de pește se servește fierbinte, alături de mămăliguță. În fiecare farfurie ar trebui să se regăsească bucăți de pește, dar și de legume, precum și multă zeamă aromată.
Pentru decor, presărați mărar tocat și ceapă verde tocată.
Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci