Saramură de pește, ideală pentru ziua de Sf. Nicolae, zi de dezlegare la pește

FOTO: captura YouTube @Retetele Mihaelei
FOTO: captura YouTube @Retetele Mihaelei

Iată o rețetă de saramură de pește de care vă puteți bucura de Sf. Ierarh Nicolae, zi cu dezlegare la pește.

Credincioșii ortodocși  au patru zile de dezlegare la pește, iar într-una dintre acestea este o zi de mare sărbătoare, Sf. Nicolae, iar această rețetă este potrivită pentru o masă în familie.

Ingrediente pentru 6-8 persoane

2 kg de pește (crap, caras, păstrăv, roșioară)

 sare și piper, după gust

mălai, dacă prăjiți peștele în tigaie

ulei pentru pește

Ingrediente pentru saramură

6 roșii mari și zemoase

2 ardei grași

4 ardei bulgărești

1 ardei iute

400 ml de sus de roșii

sare și piper boabe

4 foi de dafin

2 crenguțe de cimbru

2 căpățâni de usturoi

mărar verde și ceapă verde.

Mod de preparare

Roșiile și ardeii se spală și se coc pe plită, apoi se decojesc. Se pregătește mujdeiul, cu usturoiul zdrobit, puțină sare grunjoasă, ulei și puțină zeamă de lămâie, dacă îl vreți mai acrișor. Mai păstrați 4-5 căței de usturoi, pe care îi veți tăia subțiri și pe care mai târziu îi veți pune în saramură.

Peștele se curăță, iar dacă sunt mai mari se porționează. Cea mai bună saramură se obține cu peștele copt pe o placă încinsă presărată cu sare, la grătar, însă se poate face și cu peștele prăjit la tigaie, clasic.

Porționați fileurile de pește, asezonați-le cu sare și piper, pe ambele părți, tăvăliți-le prin mălai, apoi prăjiți-le în tigaie, în ulei încins.

Scoateți bucățile de pește, așezați-le pe prosoape de hârtie, pentru a absorbi excesul de ulei, și lăsați-le deoparte.

Pentru prepararea saramurii, se pune la fiert, într-o oală încăpătoare, circa 2 litri de apă, alături de câteva boabe de piper, 2-4 lingurițe de sare, după gust, foile de dafin și crenguțele de cimbru. Când apa dă în clocot, adăugați în oală sucul de roșii, ardeii și roșiile coapte. Lăsați totul la fier pentru 10 minute, apoi stingeți focu și adăugați cei patru căței de usturoi tăiați.

Amestecați bine toate ingredientele, după care puneți în oală și bucățile de pește prăjit sau copt, după cum ați ales să îl gătiți.

Puneți capacul și lăsați-le în oală pentru 10 minute, cât să se întrepătrundă aromele.

Cât timp se combină aromele, puteți prepara o mămăliguță.

Saramura de pește se servește fierbinte, alături de mămăliguță. În fiecare farfurie ar trebui să se regăsească bucăți de pește, dar și de legume, precum și multă zeamă aromată.

Pentru decor, presărați mărar tocat și ceapă verde tocată.

Poftă bună!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel