Sărbătorile ultimelor zile de vară. Fenomenul astronomic de la mijlocul lunii august

Pexels / Sărbătorile ultimelor zile de vară. Fenomenul astronomic de la mijlocul lunii august
Pexels / Sărbătorile ultimelor zile de vară. Fenomenul astronomic de la mijlocul lunii august

Luna august este specială, datorită pleiadei de sărbători creștine, tradiții din popor și a fenomenelor astronomice care au loc. 

August, cea de-a opta lună din an conform calendarului Gregorian are 31 de zile, fiecare zi având 13 ore, iar noapte 11 ore. La fel ca februarie, august începe în aceeași și a săptămânii în anii bisecți. Grecii obișnuiau să numească luna august Metageitnion, dar denumirile și simbolurile specifice lunilor s-au modificat în timp, unele după intervenția bisericii, scrie Alba24

Calendarul roman avea în mod normal 10 luni, august fiind a șasea lună, ce avea 30 de zile și se numea Sextilis. În anul 8 î.Hr. Octavian Augustus a fost recompensat de Senatul Roman, luna Sextilis fiind denumită după el, în onoarea sa. Primul împărat al Imperiului Roman a ales cea de-a șasea lună, care a devenit mai apoi luna a opta în calendarul Iulian, după ce au mai fost adăugate lunile ianuarie și februarie. 

Spectacol pe cer

Un fenomen astronomic popular marchează mijlocul lunii august. Orice roi de meteori are o anumită perioadă în care este activ și un moment de maxim, în care activitatea meteorilor este cea mai mare. Pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie și 26 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparțin unui curent (sporadici), și meteori ce par că vin din constelația Perseus.

Maximul curentului va veni cândva în noaptea de 11 spre 12 august, începând cu ora 22. Va putea fi observată panta ascendentă și pe cea descendentă a maximului, în nopțile de 10/11 și 12/13 august. Cea mai buna perioadă de observare este dupa miezul nopții până dimineața. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”.

August în tradiția populară

Conform tradițiilor strămoșești, luna august se numește Măselar, Gustar sau Secerar. 

„În vechime, primelor zile a lunii august i-au fost atribuite puternice valențe totemice. Macoveiul Ursului, Ziua Ursului, Împuiatul Urșilor, Macoveii Stupilor sunt denumiri care au ajuns până la noi, relicve ale unor sărbători precreștine ce coincideau cu începerea perioadei de împerechere a urșilor.În accepția etnologului Ion Ghinoiu, „Macavei” este o „divinitate protectoare a urșilor, celebrată la 1 august, care a preluat numele celor șapte frați Macabei, fiii Salomoniei și mucenicii lui Eleazar, sau al Sfântului Mucenic Macobei. Întrucât în această perioadă a anului se împerechează urșii iar apicultorii extrag ultima miere (folosită de leac pentru mai multor boli), ziua este numită și Macaveiul Ursului sau Macaveii Stupilor (Oltenia)”. Tot astăzi, oamenii aduceau la biserică plantele de leac culese peste vară pentru a le sfinți, stropeau livezile și gospodăriile cu agheasmă, ca să nu le prade ursul, iar în locurile lui de trecere îi lăsau drept ofrandă carne de vițel sau de oaie, spunând: „Na ursule mâncare/ Să nu te dai la mioare,/ Să nu te dai la vite/ Că-s mândre și cornute”, scrie autoarea Iulia Gorneanu pe pagina sa de socializare. 

Luna august pentru creștini

O parte a lunii august este dominată de postul Maicii Domnului, care ține între 1 și 15 august, în ultima zi fiind prăznuită Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Mai au loc Sărbătorile Schimbarea la Faţă a Domnului pe 6 august şi Tăierea capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul pe 29 august (zi de post).

Sezonul nunților din august

În a doua parte a lunii august se pot organiza din nou nunți. Această perioadă ține până la intrarea în postul Crăciunului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel