În toamna anului trecut Serbia și Kosovo au fost periculos de aproape de reluarea ositilităților ca urmare a scandalului plăcuțelor de înmatriculare din nordul kosovar, unde sârbii sunt majoritari. Tensiunile au fost aplanate, dar se pare că încă se încearcă destabilizarea regiunii.
Criza a izbucnit după ce Kosovo a anunțat că va demara procedura de reînmatriculare a autovehiculelor din nordul țării, ceea ce Belgradul numește „schimbare a documentelor personale a cetățenilor din nord”. Decizia a stârnit violențe majore, Priștina acuzând mult fake news în jurul procedurilor.
În plină criză, premierul kosovar Albin Kurti declara că procedura de înlocuire a documentelor e gratuită și e vorba de un supliment. El a acuzat știri false în jurul acestei proceduri.
"S-au răspândit ştiri false, potrivit cărora cărţile de identitate se înlocuiesc cu documentul de intrare-ieşire. Nu este adevărat. Documentul este un supliment oferit gratuit. Fac apel să se urmărească cu atenţie comunicatele oficiale ale organelor competente şi ale Guvernului Kosovo. Ştim că baricadele care se ridică mereu în nord nu vin de jos, ci de undeva de sus. Ei nu vă reprezintă şi nici nu vă apără. Poliţia Kosovo şi instituţiile de securitate apără toţi cetăţenii, fără nicio diferenţă", anunța în august anul trecut premierul kosovar.
În cele din urmă s-au luat decizii de amânare, fapt ce a aplanat tensiunile.
Totuși, potrivit unui comunicat emis vineri de către autorităților de la Prștina, pe data de 30 și 31 martie mai multe mașini cu numere de înmatriculare în Kosovo au fost incendiate.
În total au fost incendiate în nordul Kosovo de către sârbi 5 mașini.
E vorba de mașini care aparțin comunității sârbe și care au fost reînmatriculate cu numere kosovare. Priștina a precizat că unitățile de poliție kosovare asigură securitatea în zonă.
O anchetă a fost demarată în ceea ce privește incendierea mașinilor cu numere de Kosovo.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu