Deputata PSD, Oana Florea, spune că Republica Moldova va fi scutită în drumul spre aderarea la Uniunea Europeană de o sarcină care necesită deosebit de mult timp: traducerea legislației Uniunii Europene.
Oana Florea spune că limba română este deja limbă oficială în Uniunea Europeană, iar țara noastră a rezolvat deja una din sarcinile mari consumatoare de resurse și timp, mai exact traducerea în limba română a legislației Uniunii Europene. Astfel, Republica Moldova este scutită de această sarcină.
"Am participat vineri, 11 noiembrie 2022, la Chișinău, la un seminar organizat de către Parlamentul European și Parlamentul Republicii Moldova, numit „Ciclu legislativ: între coordonarea și raționalizarea procesului” referitor la armonizarea legislativă în cadrul procesului de preaderare.Consider că drumul pro-european, ales de Republica Moldova, este singura variantă pentru a asigura bună-starea cetățenilor și că acesta vine la pachet atât cu oportunități, dar și cu provocări și că este deci nevoie de determinare și perseverență.Am vorbit despre provocările pe care le-a întâmpinat România în cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeana, printre care și acela de a traduce în limba română 55.000 de pagini de legislație europeană, doar în anul 2001!
Din fericire, acest efort nu va mai trebui făcut de Republica Moldova, pentru că limba română este deja una din limbile oficiale ale Uniunii Europene.I-am asigurat, totodată, că Romania rămâne un susținător necondiționat al Republicii Moldova și că vom face tot ce va tine de noi pentru a sprijini și accelera demersurile de aderare la familia europeană, acolo unde Republica Moldova trebuie sa fie alături de România!" transmite Oana Florea.
Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a aflat vineri la Chişinău, unde s-a întâlnit cu preşedinta Maia Sandu şi s-a adresat parlamentului Republicii Moldova, reunit într-o sesiune plenară specială, informează un comunicat de presă al legislativului european.
În discursul ei către parlamentul de la Chişinău, Metsola a afirmat: "Am venit aici cu un singur mesaj: locul Republicii Moldova este în Europa. Viitorul nostru trebuie să fie împreună, iar Parlamentul European va face tot ce este necesar pentru a fi alături de voi, pe calea către statutul de membru al Uniunii Europene. Aceasta trebuie să fie istoria pe care o vom scrie împreună - în folosul tuturor celor din Europa".
"Trăim vremuri instabile. Cu preţuri în creştere accelerată la energie şi electricitate, cu penurii alimentare şi şomaj tot mai mare. Iar toate acestea se întâmplă în contextul unui război ilegal pe continentul nostru - la frontierele voastre - cu un autocrat care transformă furnizarea de energie în armă şi cu propagandă şi dezinformare care riscă să ducă tot mai mulţi oameni către confortul periferiilor", a continuat Metsola.
În ceea ce priveşte candidatura la Uniunea Europeană, preşedinta a reamintit că Parlamentul European a fost prima instituţie a Uniunii care a cerut acordarea statutului de candidate Republicii Moldova şi Ucrainei. "Am făcut asta deoarece Republica Moldova aparţine familiei noastre europene. Fiindcă ştim că Europa înseamnă deschiderea porţilor, dărâmarea zidurilor şi comuniunea. Este un mod de viaţă".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu