Publicitate
În numai 30 de minute, un fel de mâncare sărat poate afecta în mod dezastruos vasele sangvine, reducând semnificativ capacitatea arterelor de a transporta sângele în organism. Aceste calcule au fost efectuate în cadrul unui experiment special de către cercetători australieni.
Astfel, ei au adunat un grup de 16 voluntari absolut sănătoşi, cărora li s-a oferit mai întâi un preparat conţinând 4 grame de sare, iar mai târziu un fel de mâncare cu un conţinut de numai 0,3 grame de sare, informează Agerpres. Înainte şi după mese, oamenii de ştiinţă au testat cât de uşor curge sângele în artera brahială (humerală) - vasul de sânge principal, în care de obicei se măsoară tensiunea arterială. În cele din urmă s-a dovedit că alimentele sărate restricţionează semnificativ fluxul sanguin. Acest proces atinge apogeul după o oră de la consum.
Cele mai sărate din felurile de mâncare servite voluntarilor nu aveau un conţinut mai mare de sare decât nivelul mediu din alimentaţia unui om obişnuit. Potrivit profesorului Graham MacGregor, studiul pune în lumină în raportul dintre nutriţie şi sănătatea omului. Există suficiente probe pentru a afirma că sarea conduce la rigidizarea vaselor sanguine în câteva minute.'Acum vă puteţi imagina ce fel de proces are loc în corpul uman, iubitor de alimente sarate! Activitatea celulelor care formează pereţii vaselor sanguine se schimbă semnificativ'- spune el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu