Sarea consumată în exces creşte riscul apariţiei cancerului gastric prin favorizarea activităţii bacteriene, relatează passionsante.be.
Bacteria Helicobacter pylori, extrem de răspândită - jumătate din populaţia lumii are această bacterie, identificată ca element preponderent în apariţia ulcerelor gastro-duodenale. Cercetătorii s-au întrebat de ce ea se manifestă cu atâta violenţă la unii, în timp ce la alţii rămâne în stare latentă.
Cercetătorii de la Universitatea Vanderbilt (Nashville) au pus în evidenţă rolul cheie al factorului sare. Ei au desfăşurat cercetări pe gerbilul de Mongolia. Micile rozătoare au fost mai întâi contaminate cu tulpini agresive de Helicobacter pylori şi împărţite apoi în două grupe: animalele din primul grup au beneficiat e o alimentaţie normală, iar cele din al doilea grup, de una bogată în sare.
După patru luni au fost analizate ţesuturile gastrice: toate rozătoarele din grupul 'sărat' făcuseră cancer la stomac, în timp ce celelalte doar jumătate. Prin urmare, în afară de virulenţa bacteriei, şi mediul în care evoluează joacă un rol dacă nu exclusiv, cel puţin semnificativ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu