Pastele obișnuite, făcute acasă, se pot transforma, uneori, în alimente periculoase, susțin oamenii de știință americani.
Unii bucătari gătesc pastele cu sare iodată, pe care o consideră mai utilă decât sarea obișnuită de bucătărie, deoarece previne deficiența de iod în organism.
Dar s-a dovedit că atunci, când pastele sunt gătite în apă de la robinet, condimentată cu sare iodată, se pot forma compuși toxici.
De obicei, apa potabilă de la robinet este tratată cu clor sau cloramină. Unii dintre acești dezinfectanți pot ajunge în apa pe care o folosești pentru gătit.
Pot apărea probleme dacă adaugi sare iodată într-o astfel de apă și apoi vei găti pastele.
Când făina de grâu este încălzită în apă, apar produse secundare nocive iodate, au arătat studiile de laborator.
Oamenii de știință au efectuat și un experiment în laborator. Acesta a scos la iveală faptul că pastele fierte în apă iodată conțineau trihalometani iodați, compuși potențial toxici.
Cel mai bun desert de post pentru micul dejun: ai nevoie de fulgi de ovăz, banane și cacao
Pentru a evita efectele nocive asupra organismului, experții recomandă să adaugi sare doar după ce pastele sunt gătite. În același timp, pastele trebuie fierte fără capac.
Dar dacă vrei să gătești pastele în apă cu sare, folosește sare de Himalaya sau sare fără iod. La sfârșit, după ce le-ai scos din apa în care au fiert, scutură bine pastele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News