Sarea roz de Himalaya, mai sănătoasă decât alte săruri

FOTO: Freepik @user12633018
FOTO: Freepik @user12633018

Sarea de Himalaya a câștigat tot mai multă popularitate, la nivel mondial. De ce este mai sănătoasă decât alte tipuri de sare.

Sarea roz de Himalaya a câștigat tot mai multă popularitate în lume, fiind considerată ca una dintre cele mai pure tipuri de sare, cu multe beneficii pentru sănătate.

Ce trebuie reținut este că, indiferent de tipul de sare, că e de ocnă, de mare sau de Himalaya, este important ca doza zilnică să nu depășească 5 grame, cantitate în care este inclusă sarea adăugată în alimentație, ceai din legume, dar și cea din produsele procesate și ultraprocesate.

Sarea, necesară bunei funcționări a organismului

Sodiul este un oligoelement esențial care se găsește în sare. Organismul are nevoie de acesta pentru o varietate de funcții.

Acesta poate susține:

- contracția și relaxarea mușchilor

- menținerea unui echilibru corect al fluidelor și prevenirea deshidratării

- trimiterea impulsurilor sistemului nervos

- prevenirea tensiunii arteriale scăzute.

Cercetări recente au sugerat că sarea, consumată în limitele recomandate de specialiștii OMS, poate reduce riscul de infecție și distruge bacteriile dăunătoare.

Un studiu realizat pe animale a arătat că sarea poate avea efecte pozitive asupra simptomelor depresiei.

Beneficiile și miturile consumului de sare roz de Himalaya

Există mai multe afirmații despre beneficiile pentru sănătate asociate consumului de sare roz. Acestea includ:

Conținutul bogat în minerale

Unele surse susțin că sarea roz de Himalaya conține până la 84 de oligoelemente diferite. Deoarece conține până la 98% clorură de sodiu, aceasta înseamnă că doar aproximativ 2% este alcătuită din aceste diferite oligoelemente.

Sodiu mai scăzut

Unii oameni cred că sarea roz de Himalaya este mai săracă în sodiu decât sarea de masă obișnuită. Cu toate acestea, ambele tipuri sunt alcătuite din aproximativ 98% clorură de sodiu.

Deoarece sarea roz are adesea cristale mai mari decât sarea de masă, ea conține, din punct de vedere tehnic, mai puțin sodiu pe linguriță. De asemenea, are o aromă mai sărată decât sarea de masă, ceea ce înseamnă că o persoană poate folosi mai puțină sare într-o porție pentru a obține același gust.

O sare mai naturală

Unii susțin că sarea de Himalaya este mai naturală decât sarea de masă. Această afirmație pare să aibă merite.

Sarea de masă este, de obicei, puternic rafinată și amestecată cu agenți antiaglomeranți pentru a preveni aglomerarea, cum ar fi aluminosilicatul de sodiu sau carbonatul de magneziu. Sarea de Himalaya este mai puțin artificială și nu conține de obicei aditivi.

Un ajutor pentru hidratare

Unii consideră că adăugarea unui vârf de cuțit de sare roz la mese sau băuturi poate ajuta organismul să atingă un echilibru optim al fluidelor și să prevină deshidratarea.

Este adevărat că sodiul este necesar pentru a menține un echilibru corespunzător al fluidelor. Totuși, acest lucru este valabil atât pentru sodiul din alte surse, cât și pentru sarea roz de Himalaya, notează Medical News Today.

Riscurile consumului crescut de sare

Consumul exagerat de sare poate duce la hipertensiune, boli de inimă, infarct, afecțiuni hepatice, osteoporoză, afecțiuni renale. De asemenea, poate contribui la bolile autoimune, precum scleroza multiplă, artrita reumatoidă, lupus, psoriazis.

Studii din 2015 au sugerat o legătură directă între consumul de sare și obezitate, fiecare gram de sare în plus fiind asociat cu o creștere cu 25% a riscului de obezitate, atât la adulți, cât și la copii.

Citește și: Ghimbirul - ingredientul minune de care ai nevoie în fiecare dimineață

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel