Sarkozy amenință din nou că scoate Franţa din Schengen. Vezi aici de ce

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat că este foarte serios în ceea ce priveşte promovarea unui protecţionism al comerţului în Europa şi a înăspririi controalelor de la frontierele exterioare, semnalând că ar putea adopta o poziţie asemănătoare cu politica "scaunului gol|din 1965, când Franţa era condusă de generalul Charles de Gaulle.

Sarkozy a declarat, într-un interviu apărut în Journal du Dimanche, preluat de firstpost.com, că a fost cât se poate de serios când a anunţat luna trecută, în timpul campaniei electorale, că va sprijini principiul unui "Buy European Act" şi că ar putea retrage Franţa din spaţiul fără frontiere al Europei în cazul în care controalele de la graniţele exterioare nu vor fi înăsprite.

Potrivit firstpost.com, actualul şef de la Palatul Elysee a virat spre dreapta, criticând competiţia low-cost şi imigraţia necontrolată, în perspectiva celor două runde ale alegerilor prezidenţiale ce debutează la 22 aprilie şi în care se va înfrunta cu socialistul Francois Hollande, aflat în frunte în sondajele de opinie, relatează Agerpres.

El a explicat pentru Journal du Dimanche că, în contextul în care Comisiei Europene îi revine datoria de a gestiona negocierile comerciale, liderii europeni au dreptul să solicite reciprocitate din partea unor ţări care refuză să acorde companiilor europene un acces echitabil la contracte guvernamentale.

"Toate pieţele publice de pe continentul nostru au fost deschise începând din 1994. În Japonia, singura piaţă deschisă este cea a apei. În China, nu există nicio piaţă publică deschisă', a subliniat el. 'Tot ceea ce vreau eu este reciprocitate. Altfel, contractele publice franceze vor fi acordate numai companiilor care produc în Europa. Când generalul de Gaulle a recurs la politica scaunului gol în 1965, el a reuşit să obţină Politica Agricolă Comună, iar Europa a progresat"', a amintit şeful de stat.

Pe de altă parte, Sarkozy şi-a reiterat intenţia de a retrage Franţa din zona Schengen, în cazul în care frontierele exterioare al blocului nu vor fi consolidate. "Există 120 de kilometri între Grecia şi Turcia care nu sunt păziţi /.../ Ofer un răgaz de un an pentru ca acest lucru să se schimbe. Altfel, ne vom suspenda participarea la Acordul Schengen"', a conchis acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel