Sarkozy pierde recursul împotriva condamnării pentru corupție; fostul președinte francez primește 3 ani cu executare și 2 cu suspendare

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a pierdut recursul împotriva unei pedepse cu închisoarea pentru corupție.

 

Cu toate acestea, Curtea de Apel din Paris a decis că el ar putea rămâne în arest la domiciliu, în loc să meargă la închisoare, scrie BBC.

În 2021, Sarkozy a fost condamnat la trei ani de închisoare - inclusiv doi cu suspendare - pentru că a încercat să influențeze un judecător într-un caz separat, în 2014.

În vârstă de 67 de ani, acesta este primul fost președinte francez care a primit o pedeapsă privativă de libertate.

Instanța a constatat că Sarkozy și fostul său avocat, Thierry Herzog, au încheiat un „pact de corupție” cu un judecător, Gilbert Azibert, pentru a obține și a împărtăși informații despre o anchetă juridică.

Anchetatorii ascultaseră cele două linii telefonice oficiale ale lui Sarkozy. Au descoperit că a avut un al treilea apel, în 2014, unde a folosit pseudonimul „Paul Bismuth”, prin care a comunicat cu Herzog.

Conținutul acestor apeluri telefonice a dus la condamnarea pentru corupție din 2021. Sarkozy a contestat acuzațiile și a făcut imediat apel împotriva condamnării sale.

În prima zi a audierii de apel, din decembrie anul trecut, el a spus că „nu a corupt niciodată pe nimeni”.

Conversațiile sale cu Herzog au fost acum ascultate în instanță pentru prima dată și au fost esențiale în stabilirea hotărârii de miercuri.

Parchetul a cerut ca Sarkozy, Herzog și Azibert să primească câte trei ani de închisoare cu suspendare.

Ei ceruseră, de asemenea, ca Sarkozy și Azibert, în vârstă de 76 de ani, să fie suspendați din funcția publică, iar lui Herzog, în vârstă de 67 de ani, să i se interzică să exercite avocatura, fiecare timp de cinci ani.

Sarkozy are mai multe procese pe rol

Fostul președinte a fost urmărit de anchete de când și-a părăsit mandatul, în 2012.

Chiar săptămâna trecută, procuratura financiară națională franceză, după o anchetă de un deceniu, a declarat că va solicita un proces sub acuzația că campania lui prezidențială din 2007 a primit finanțare ilegală, în valoare de milioane de euro, de la guvernul defunctului lider libian Moammar Gadhafi.

Sarkozy va fi rejudecat în apel și în noiembrie 2023, în așa-numitul dosar Bygmalion, care l-a condamnat la un an de închisoare în primă instanță.

Procuratura a acuzat echipa lui Sarkozy că a cheltuit aproape dublu față de limita legală pentru campania lui generoasă de realegere din 2012, folosind facturi false de la o firmă de relații publice numită Bygmalion. El a negat orice faptă greșită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel