Sarmale în foi de varză, tradiția mesei de Crăciun la români

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Ingredientul care dă o savoare aparte sarmalelor de Crăciun.

Sarmalele în foi de varză sunt nelipsite de pe masa românilor, fiind între preparatele tradiționale ale mesei de Crăciun. 

Ingrediente

Pentru umplutură

1 kg carne tocată (amestec de porc și vită)

200 g orez

2 cepe mari

2 morcovi

1 ou

200 ml bulion de roșii

sare și piper, după gust

cimbru uscat

mărar și pătrunjel proaspăt, tocate fin

1 linguriță boia de ardei dulce

Pentru învelit

1-2 verze murate mari (sau frunze de varză proaspătă opărită)

Pentru gătit

500 g costiță afumată sau ciolan afumat

2 foi de dafin

1 l bulion de roșii

apă sau supă de carne, cât să acopere sarmalele.

Mod de Preparare

Pregătirea frunzelor de varză

Dacă folosiți varză murată, desfaceți frunzele și clătiți-le bine cu apă rece pentru a elimina excesul de sare. Tăiați nervurile groase ale frunzelor.

Dacă folosiți varză proaspătă, opăriți frunzele în apă clocotită cu sare până devin moi și flexibile, apoi clătiți-le cu apă rece.

Pregătirea umpluturii

Spălați orezul și scurgeți-l bine. Curățați și tocați ceapa, iar morcovul dați-l pe răzătoarea mare. 

Într-o tigaie mare căliți ceapa în puțin ulei, până devine aurie, apoi adăugați și morcovii și căliți-i împreună până se înmoaie.

Într-un bol mare amestecați carnea tocată cu orezul, ceapa și morcovii căliți, oul, bulionul de roșii, sare, piper, cimbru, mărar și pătrunjel. Amestecați bine toate ingredientele până obțineți o compoziție omogenă.

Formarea sarmalelor

Așezați o lingură de umplutură pe fiecate frunză de varză, rulați frunza, împăturind marginile în interior pentru a ”sigila” umplutura. Repetați rularea până se termină umplutura.

Asamblarea și gătirea

Într-o oală mare, așezați pe fundul acesteia un strat de frunze de varză tocate pentru a preveni arderea sarmalelor.

Adăugați costița afumată sau ciolanu tăiatîn bucăți, așezați sarmalele în straturi, alternând cu bucățiu de costiță afumată și frunze de varză tocate.

Puneți foile de dafin deasupra, turnați bulionul de roșii, apoi adăugați apa sau supa de carme până acoperiți complet sarmalele.

Oala se pune la fiert la foc mediu, se aduce până ăn punctul de fierbere și apoi se lasă să fiarbă încet pentru 2-3 ore, până când sunt fierte și frunzele sunt moi.

Servirea

Sarmalele se servesc calde, cu mămăligă și smântână alături și, opțional, cu ardei iute.

FOTO: Freepik

Poftă bună!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel