Ingredientul care dă o savoare aparte sarmalelor de Crăciun.
Sarmalele în foi de varză sunt nelipsite de pe masa românilor, fiind între preparatele tradiționale ale mesei de Crăciun.
Pentru umplutură
1 kg carne tocată (amestec de porc și vită)
200 g orez
2 cepe mari
2 morcovi
1 ou
200 ml bulion de roșii
sare și piper, după gust
cimbru uscat
mărar și pătrunjel proaspăt, tocate fin
1 linguriță boia de ardei dulce
Pentru învelit
1-2 verze murate mari (sau frunze de varză proaspătă opărită)
Pentru gătit
500 g costiță afumată sau ciolan afumat
2 foi de dafin
1 l bulion de roșii
apă sau supă de carne, cât să acopere sarmalele.
Pregătirea frunzelor de varză
Dacă folosiți varză murată, desfaceți frunzele și clătiți-le bine cu apă rece pentru a elimina excesul de sare. Tăiați nervurile groase ale frunzelor.
Dacă folosiți varză proaspătă, opăriți frunzele în apă clocotită cu sare până devin moi și flexibile, apoi clătiți-le cu apă rece.
Pregătirea umpluturii
Spălați orezul și scurgeți-l bine. Curățați și tocați ceapa, iar morcovul dați-l pe răzătoarea mare.
Într-o tigaie mare căliți ceapa în puțin ulei, până devine aurie, apoi adăugați și morcovii și căliți-i împreună până se înmoaie.
Într-un bol mare amestecați carnea tocată cu orezul, ceapa și morcovii căliți, oul, bulionul de roșii, sare, piper, cimbru, mărar și pătrunjel. Amestecați bine toate ingredientele până obțineți o compoziție omogenă.
Formarea sarmalelor
Așezați o lingură de umplutură pe fiecate frunză de varză, rulați frunza, împăturind marginile în interior pentru a ”sigila” umplutura. Repetați rularea până se termină umplutura.
Asamblarea și gătirea
Într-o oală mare, așezați pe fundul acesteia un strat de frunze de varză tocate pentru a preveni arderea sarmalelor.
Adăugați costița afumată sau ciolanu tăiatîn bucăți, așezați sarmalele în straturi, alternând cu bucățiu de costiță afumată și frunze de varză tocate.
Puneți foile de dafin deasupra, turnați bulionul de roșii, apoi adăugați apa sau supa de carme până acoperiți complet sarmalele.
Oala se pune la fiert la foc mediu, se aduce până ăn punctul de fierbere și apoi se lasă să fiarbă încet pentru 2-3 ore, până când sunt fierte și frunzele sunt moi.
Servirea
Sarmalele se servesc calde, cu mămăligă și smântână alături și, opțional, cu ardei iute.
FOTO: Freepik
Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News