Așa se făceau samalele cu pește, foarte apreciate la acea vreme, în urmă cu 200 de ani.
Sarmalele cu pește din secolul al XIX-lea sunt o variantă tradițională și rară, care combină tehnicile culinare specifice vremii cu ingredientele locale, rezultând un preparat savuros și autentic. Iată o rețetă veche din anii 1800, adaptată din tradițiile românești ale acelei epoci:
Pește: 500 g de pește proaspăt (de obicei crap, somn sau păstrăv), curățat și dezosat
Orez: 100 g, spălat și lăsat la înmuiat
Ceapă: 2 bucăți mari, tocate fin
Frunze de varză murată: 12-15 bucăți (sau foi de viță opărite, dacă varza nu era disponibilă)
Untură de porc sau ulei vegetal: 2 linguri (untura era comună în acea perioadă)
Verdeață: mărar, pătrunjel, cimbru
Condimente: sare, piper negru, boia dulce.
Borș sau zeamă de varză: pentru fiert (circa 1 litru)
Foi de dafin și boabe de piper: pentru aromă
Peștele tocat mărunt se amestecă cu orezul scurs, ceapa călită în untură, verdeața tocată și condimentele. În această perioadă, amestecul era simplu, fără ouă sau lapte adăugat.
Frunzele de varză se rulează împreună cu compoziția de pește și orez, cu sigiliu la capete.
Sarmalele se așează straturi într-o oală, alternând cu foi de varză tocată și presărând foi de dafin și boabe de piper între pături.
Se toarnă borșul sau zeama de varză diluată cu apă astfel încât să acopere sarmalele. Oala se pune la foc mic și se lasă să fiarbă lent timp de 2-3 ore.
Sarmalele cu pește erau servite alături de mămăligă fierbinte și uneori cu smântână, dacă gospodăria era mai înstărită.
Acest preparat era întâlnit mai ales în regiunile din apropierea Dunării sau în zonele pescărești, unde peștele era o sursă principală de proteine. Sarmalele erau gătite în special cu ocazia sărbătorilor sau în posturile de peste an când carnea de porc sau vită era înlocuită cu pește.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu