Sarmalele în foi de viță, felul de mâncare preferat al gospodinelor pentru weekend

FOTO: Freepik (foto cu rol ilustrativ)
FOTO: Freepik (foto cu rol ilustrativ)

Sarmalele reprezintă, fără îndoială, un preparat tradițional extrem de îndrăgit din bucătăria românească. Fiecare gospodină are propriile trucuri și secrete atunci când le gătește, însă astăzi vom împărtăși o rețetă specială, care garantează că sarmalele se vor topi în gură și vor deveni preferatele celor dragi.

După ce vei încerca această rețetă, vei descoperi o textură și un gust inconfundabile. Indiferent dacă alegi să le servești cu smântână, ardei iute sau simplu, un lucru este sigur: sarmalele trebuie să fie însoțite neapărat de o porție generoasă de mămăliguță.

Sarmale în foi de viță – varianta rafinată a clasicului

Sarmalele în foi de viță sunt o opțiune ușor diferită față de cele mai des-întâlnite în foi de varză, dar la fel de savuroase. De obicei, acestea se pregătesc cu carne de porc, însă poți opta și pentru un amestec de carne de vită și porc sau, pentru o versiune mai ușoară, carne de pui sau curcan.

Rețeta clasică pentru sarmale în foi de viță include carne de porc, orez, ceapă, bulion și diverse condimente, dar ceea ce le diferențiază de cele în foi de varză este faptul că nu necesită gătire la cuptor, ci doar fierbere lentă pe foc.

O rețetă pe cale de dispariție?

Din păcate, sarmalele în foi de viță au devenit din ce în ce mai rare pe mesele românilor. Mulți consideră că sunt dificil de preparat, iar restaurantele le evită, preferând variantele mai tradiționale în foi de varză. Însă, adevărul este că, odată ce stăpânești câteva tehnici simple, aceste sarmale pot deveni la fel de accesibile ca oricare alt fel de mâncare.

Ingrediente necesare pentru sarmale în foi de viță

  • 1 kg carne tocată de porc sau un amestec de porc și vită
  • 500 g orez
  • 1-2 cepe mari, tocate fin
  • 1 morcov dat pe răzătoare
  • 1 ardei gras tăiat mărunt
  • 1 cap de varză murată (pentru stratul dintre sarmale)
  • o legătură de mărar și pătrunjel, tocate
  • 1 ou
  • foi de viță (proaspete, murate sau congelate)
  • 2 linguri de bulion de roșii
  • sare și piper după gust
  • ulei pentru călit
  • pregătirea frunzelor de viță

Frunzele de viță-de-vie pot fi utilizate fie proaspete, fie murate sau congelate. Dacă optezi pentru varianta murată, este esențial să le speli bine sub apă rece, pentru a îndepărta excesul de sare. Dacă ai frunze proaspete, acestea trebuie opărite rapid în apă clocotită, pentru a deveni mai moi și mai ușor de rulat.

Pregătirea umpluturii pentru sarmale

Într-un vas mare, combină carnea tocată cu orezul, ceapa călită în prealabil, morcovul ras, ardeiul gras, verdeața tocată, oul și bulionul de roșii. Adaugă sare și piper după gust și amestecă energic până obții o compoziție omogenă.

Tehnica rulării sarmalelor

Fiecare frunză de viță se întinde pe o suprafață plată, iar în mijlocul ei se pune o cantitate mică din amestecul de carne. Rulează frunza cu grijă, astfel încât să acoperi bine umplutura, iar marginile să fie pliate în interior, pentru a obține sarmale compacte.

Gătirea sarmalelor

Sarmalele se așază într-o oală adâncă, în straturi alternative cu varza murată tocată. Adaugă suficientă apă cât să acopere tot conținutul, apoi pune oala pe foc mic și lasă sarmalele să fiarbă lent timp de 2-3 ore, până când carnea și orezul sunt perfect gătite.

Servirea sarmalelor în foi de viță

Sarmalele în foi de viță sunt absolut delicioase servite alături de smântână și o porție de mămăliguță fierbinte. Combinația de arome este inconfundabilă și îți va aminti de gustul autentic al bucătăriei românești.

Deși sarmalele în foi de viță sunt asociate adesea cu bucătăria tradițională românească, acest preparat este întâlnit și în alte culturi din zona Balcanilor, Asia de Sud și Orientul Mijlociu. Fiecare regiune are propria sa interpretare, adăugând ingrediente și condimente specifice, dar esența rămâne aceeași – un preparat plin de savoare, apreciat în toate colțurile lumii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel