Abia aștepți să te bucuri de delicioasele sărmăluțe moldovenești, nu-i așa? Nu mai este mult și vei sta cu toți cei dragi la masă. Până atunci, notează-ți rețeta!
Ingrediente
800 g carne de porc
3 cepe mari
2 linguri ulei
100 g orez
2 verze acre
150 g costiţă afumată
100 ml suc de roşii
2 linguri mărar
2 linguri bulion
cimbru sare piper măcinat
piper boabe
Cum se prepară
Toacă ceapa cât mai mărunt şi căleşte-o în 2 linguri de ulei, până când devine sticloasă. Adaugă bulionul peste ceapă şi lasă la foc încă 2-3 minute, amestecând. Pune ceapa peste carnea tocată, apoi adaugă sare, piper, cimbru, orezul spălat şi mărarul tocat mărunt.
Desfă verzele şi alege foile, apoi porţionează-le încât să obţii din fiecare foaie de varză câte 2 foi de sarmale. Umple foile astfel tăiate cu 1-2 linguriţe de compoziţie, rulează-le şi îndeasă-le la capete, potrivit retetepractice.ro. În cratiţa în care urmează să le găteşti, aşază întâi un strat de varză (fie foi întregi, fie tocată cât mai mărunt), urmată de bucăţele de costiţă afumată aşezate aleatoriu.
Aranjează sarmalele, formând o spirală cât mai bine îndesată, de pe marginea cratiţei către centru. După ce ai umplut un rând, aşază un strat de varză tocată mărunt, alte bucăţele de afumătură, boabe de piper şi un nou strat de sarmale. Continuă aranjamentul astfel, până ce termini toate sarmalele. Deasupra aşază un ultim strat de varză tocată mărunt, toarnă sosul de roşii şi apă, până când lichidul începe să se zărească printre sarmale. Dă sărmăluţele moldoveneşti la foc mic pentru cca 3 1/2-4 ore, cu capacul pus uşor înclinat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu