Restaurarea şi punerea în valoare a fostei capitale a Daciei face obiectul unui studiu complex ale cărui prime concluzii au fost prezentate, luni, la Deva.
Restaurarea şi punerea în valoare a fostei capitale a Daciei, cetatea Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, face obiectul unui studiu complex ale cărui prime concluzii au fost prezentate luni la Deva de un colectiv de specialişti ai Institutului Naţional al Patrimoniului (INP), în cadrul sitului fiind propuse lucrări de intervenţie şi de conservare a monumentului UNESCO, vechi de 2.000 de ani.
Lucrările ar putea costa zeci de milioane de euro şi s-ar putea întinde chiar şi pe 20 de ani, însă transformările în timp ale sitului vor permite vizitatorilor să vadă din punct de vedere arhitectural cum arăta cetatea Sarmizegetusa Regia la momentele sale de glorie, în paralel cu salvarea şi conservarea unor vestigii istorice importante.
Premieră pentru Sarmizegetusa Regia
"În două cuvinte, e vorba de trecerea de la aspectul natural, organic, al unui sit pitoresc, inundat de natură, către imaginea unui sit arhitectural care este configurat geometric. Aşa a fost în antichitate. Or, dacă multe lucruri sunt pierdute definitiv prin felul în care s-a ruinat şi a dispărut situl, de-a lungul timpului, unele există încă şi pot fi recuperate. Şi anume, exact această geometrie a topografiei antice, faptul că templele erau aşezate pe terase sprijinite pe ziduri de mari dimensiuni, din piatră sau piatră combinată cu alte materiale. Suprafeţele erau bine definite şi acest aspect poate fi recuperat relativ uşor prin utilizarea mărturiilor arheologice şi a ruinelor care există încă pe sit", a declarat directorul INP, Ştefan Bâlici.
În premieră pentru Sarmizegetusa Regia, în cadrul lucrărilor ar putea fi refăcută şi una dintre coloanele templului de andezit, ceea ce le-ar oferi o altă perspectivă vizitatorilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News