Recent, cercetătorii au descoperit o serie de alimente cu proprietăţi termogenice puternice, adică eficiente în producerea de căldură internă.
Ele au un impact direct asupra sistemului nervos şi te fac să te simţi ca la tropice, în mijlocul iernii!
1. Ghimbirul
Deşi nu se bucură în ţara noastră, încă, de popularitatea pe care o merită, ghimbirul este un aliment care te menţine în formă, mai ales iarna. Nu doar că te scapă de răceală şi de tulburările stomacale, ci te şi încălzeşte când frigul de afară îţi dă fiori.
Ghimbirul participă la procesul natural al corpului de termogeneză (generarea căldurii rezultate în urma digestiei). Absorbţia şi metabolizarea substanţelor ingerate de tine ajută organismul să transforme mâncarea în căldură, prin procesul de ardere a grăsimilor. Constituenţii activi ai ghimbirului, gingerolii, au proprietăţi termogenice.
2. Ardeiul iute
Ardeiul iute îţi pune sângele în mişcare cât ai clipi. Secretul lui este capsaicina, substanţa care oferă acestor legume gustul înţepător, creşte temperatura corporală prin stimularea ciculaţiei sanguine. De regulă, alimentele puternic condimentate sunt stimulente excelente pentru termogeneză.
În plus, capsaicina accelerează metabolismul prin arderea mai intensă a grăsimilor, oferindu-ţi două mari beneficii: te încălzeşti instant şi nu te îngraşi!
3. Piperul negru
Piperul negru, obţinut din fructele necoapte ale plantei tropicale Piper nigrum (poţi să-ţi impresionezi amicii cu această informaţie), conţine piperină, o substanţă care stimulează puternic sistemul nervos şi intensifică senzaţia de căldură resimţită de corp în timpul termogenezei.
4. Ceaiul verdeCeaiul verde are două ingrediente bioactive importante, cofeina şi catechinele. Cele din urmă au proprietăţi antioxidante recunoscute pentru efectul pozitiv asupra celulelor, însă au şi meritul de a intensifica arderile, deci de a creşte căldura generată de organism prin digestie. Cofeina din ceaiul verde creşte performanţa termogenezei de la 28% la 77%!5. Uleiul de cocosAcizii graşi din uleiul de cocos s-au dovedit a fi extrem de utili în procesul termogenezei induse de dietă, facând parte din categoria grăsimilor benefice pentru organism. Motivul este simplu: nefiind grăsimi saturate (care se transformă rapid în kilograme în plus), acizii graşi ai uleiului de cocos sunt ca un combustibil pentru metabolism, stimulând arderea caloriilor. Ai grijă în ce cantitate consumi uleiul de cocos! O linguriţă conţine 117 calorii si circa 13,6 grame de grăsime.6. Alimentele bogate în proteineO altă categorie de alimente care te încălzesc când e frig afară sunt cele cu conţinut mare de proteine: carne roşie degresată, carne de pasăre, ouă şi nuci. Spre deosebire de dietele bogate în carbohidraţi, regimul alimentar hiperproteic ajută mai mult organismul să îşi regleze temperatura internă optimă. sursa: ww.eva.roFiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu