Şase fete, antrenate de Adrian şi Mihaela Lăcătuş, alături de trei băieţi, pregătiţi de Relu Auraş şi Dumitru Dorobanţu, alcătuiesc loturile olimpice ale Federaţiei Române de Box care vor ataca turneele de la Londra (aprilie) şi Paris (mai), care oferă bilete pentru JO 2020 de la Tokyo.
Preşedintele FR Box, Vasile Cîtea, a prezentat marţi, cu prilejul unei conferinţe de presă, cele două loturi şi o strategie pe termen lung, gândită de Dorel Simion, pentru relansarea boxului începând de la nivelul juniorilor.
Lotul feminin olimpic este alcătuit din Lăcrămioara Perijoc, campioana europeană en titre la cat. 54 kg, Cristina Cosma, Ionela Nane, Dana Borzei, Eszter Torok şi Claudia Nechita.
Din lotul masculin olimpic fac parte Robert Jitaru, dublu campion european Under-22, Andrei Paul Arădoaie, campion european Under-22, şi Cristian Filip.
Cîtea a declarat că este nevoie de timp pentru ca boxerii să ajungă la rezultatele dorite, în condiţii normale de pregătire şi de participare la competiţii: Cu motoarele turate, în parametri fireşti şi normali am intrat în luna februarie a acestui an. Aveam loturi complete de sportivi, colective tehnice complete, sportivi îmbrăcaţi bine, coordonaţi bine şi care îşi fac treaba cu rezultatele pe care le vedem pe parcurs. După foarte mulţi ani, sportivii noştri şi colectivele tehnice au reuşit să fie dotate cu ceea ce îşi doreau şi cu ce este necesar până la urmă. Cu echipamente, de pregătire, de competiţie, cu dotările necesare în săli şi încep să se simtă apreciaţi ca sportivi ce reprezintă România. Poate pentru prima oară în istoria boxului din România am reuşit să avem colective tehnice formate din staff tehnic pe zona de box şi specialişti în ceea ce înseamnă suportul sportivilor. Vorbim aici de psiholog, preparator fizic, nutriţionist, kinetoterapeut, masor, medic, asistent medical. Aceste lucruri se conturează şi dau dimensiunea unei echipe, unui grup care poate să facă performanţă. Trebuie să fim şi noi corecţi şi conştienţi că oricât de mare ai bugetul, sportivul de performanţă, cel puţin care reprezintă echipa naţională, nu îl poţi cumpăra la tarabă. Nu îţi cumperi un sportiv pe care îl introduci la lotul naţional şi automat sperăm că vom avea performanţă cu el. Un sportiv se creşte, trebuie resursa financiară şi acesta a fost obiectivul meu în primă fază. Acum lucrurile sunt într-o situaţie de normalitate, logică. Avem tot ce este necesar pentru sportivi, pentru cantonamente, orice cerinţă ce au nevoie.
Preşedintele FR de Box a făcut un apel la reconciliere în lumea boxului naţional şi le-a cerut celor care critică activitatea federaţiei să vină cu soluţii şi să ajute la redresarea boxului românesc: Am făcut un anunţ public, pe site-ul federaţiei, în care i-am rugat pe toţi cei care au soluţii, propuneri, care consideră că sunt lucruri pe care nu le facem sau le facem greşit, să vină la federaţie sau să facă propuneri şi să le trimită cum doresc. Să vină să activeze efectiv în comisiile de specialitate ale FRB. Atâta timp cât ni se spune că nu este bun ceea ce facem noi, dar nu există nicio altă soluţie, cred că este doar o răutate şi nimic altceva. Avem nevoie de ajutor, nu am închis uşa nimănui, i-am rugat pe toţi, indiferent că unii ne înjură, să vină cu propuneri şi cu dorinţa de a se implica în bunul mers al federaţiei. Unul dintre paşii pe care i-am făcut către viitor a fost să-l aducem în echipă la sfârşitul anului trecut pe Dorel Simion, care din punctul meu de vedere este o somitate, un om cu o viziune corectă asupra ceea ce se întâmplă în ţară din punct de vedere al colectivelor tehnice, atât cu sportivii, cât şi cu antrenorii. El lucrează la un plan, la o strategie pe care vrem să o implementăm, după ce o vom trece prin adunarea generală de anul viitor, şi să punem în practică şi ceea ce ne propun cei din zona tehnică, care fac o treabă foarte bună.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci