Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a vorbit despre războiul din Ucraina și intențiile Rusiei.
"Se împlinesc şase luni de când Federaţia Rusă a invadat Ucraina, sperând ca acest război să se termine în 72 de ore. Atacul a fost făcut pe trei direcţii, cu 150.000 de militari ruşi, iar tot ceea ce s-a aşteptat Kremlinul, din acest punct de vedere, nu s-a realizat. Practic, Federaţia Rusă a fost înfrântă în Ucraina, cel puţin pe cele două direcţii, mai ales spre Kiev, spre vest şi, din acest punct de vedere, astăzi când discutăm, practic vorbim de o cu totul altă strategie pe care Moscova dorește să o implementeze. Și anume relaţionarea militară la Est. Este vorba despre regiunea Donbas cu cele două oblasturi - Donețk şi Lugansk. Lugansk este ocupată total, Donețk în cea mai mare parte. Herson, spre sud, este ocupată jumătate de Federaţia Rusă, ca de altfel şi Zaporojie.
A mai încercat ceva Federaţia Rusă şi nu a reuşit şi acest lucru trebuie subliniat și anume intimidarea Vestului. Atunci când a avut loc ofensiva în Ucraina, Moscova a transmis un mesaj cât se poate de clar Alianţei Nord-Atlantice: "Retrageţi-vă pe aliniamentul din 1997". Adică, lăsaţi-ne pe noi, lăsaţi-i pe toţi cei pe care i-aţi integrat în Alianţa Nord-Atlantică după 1990 să rămână fără garanţii de securitate. Mai ales America, din acest punct de vedere, a fost cât se poate de categorică. Federaţia Rusă a sperat în nişte linii de divizare înăuntrul Uniunii Europene. Nu s-a întâmplat acest lucru legat de acest palier. Dezideratul Moscovei nu a fost atins", a spus Cristian Diaconescu, la DCNews TV.
Interviul integral, în materialul video de mai jos:
Citește și:
Rusia ar intenționa să deconecteze centrala nucleară Zaporojie de la rețeaua electrică ucraineană, transmite Agerpres. Avertismentul a fost lansat de compania de stat ucraineană Energoatom care a anunţat vineri că forţele ruse intenţionează să întrerupă funcţionarea blocurilor energetice ale centralei, informează Reuters.
Într-o declaraţie, Energoatom a explicat că Rusia, care controlează centrala nucleară din sudul Ucrainei, se pregăteşte să pună în practică o provocare pe scară largă acolo.
Rusia și Ucraina se acuză reciproc
De partea sa, Rusia a acuzat joi Ucraina că pune la calea o provocare la centrala de la Zaporojie. Potrivit Moscovei, unităţi de artilerie ucrainene plănuiesc să tragă asupra centralei şi apoi să acuze Rusia că a provocat un accident nuclear.
De la sfârşitul lunii iulie, Rusia şi Ucraina se acuză reciproc pentru tirurile care au vizat centrala, ceea ce a suscitat temeri privind posibilitatea producerii unei catastrofe.
Antonio Guterres, apel la demilitarizarea centralei nucleare din Zaporojie
Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut joi demilitarizarea centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare din Europa, declarându-se profund îngrijorat de situaţia din interiorul şi din jurul centralei. Vorbind în faţa presei după convorbirea cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Guterres a afirmat că echipamentele şi personalul militar trebuie retrase de la această centrală.
Instalaţia nu trebuie utilizată în cadrul unei operaţiuni militare. În schimb, este nevoie urgent de un acord pentru a restabili infrastructura pur civilă a centralei din Zaporojie şi pentru a asigura securitatea zonei, a spus el, avertizând că orice daune aduse centralei ar fi un act de sinucidere. Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News