Adoptarea a șase obiceiuri de viață sănătoase vă pot reduce riscul de demență.
Adoptarea a șase obiceiuri de viață sănătoase ar putea reduce riscul de a dezvolta demență, sugerează noile cercetări. Experții au afirmat, de asemenea, că se pot obține beneficii și din doar zece minute de exerciții fizice pe zi - jumătate din ceea ce se recomandă.
Demența, o afecțiune în care funcția creierului este afectată, lipsindu-i pe bolnavi de amintiri și independență, este în creștere.
Numai în Anglia, numărul de diagnostice a crescut la 487 432 în luna iunie a acestui an, o creștere de 12 % față de ianuarie.
Se consideră că această creștere se datorează unei combinații de factori precum îmbătrânirea populației, creșterea gradului de conștientizare a simptomelor, care determină un număr mai mare de persoane să solicite un test, și creșterea prevalenței factorilor de risc care pot conduce la demență.
Dar experții spun că doar câteva modificări ale stilului de viață ar putea reduce semnificativ riscul de a dezvolta această afecțiune.
Un studiu chinez recent a evaluat sute de participanți în funcție de cât de sănătoasă era viața lor, acordându-le un scor între zero și șase pe baza diferiților factori.
De exemplu, efectuarea unui nivel "sănătos" de exerciții fizice le-a acordat un punct.
În schimb, voluntarii care nu transpirau cel puțin zece minute pe zi, timp de trei sau patru zile pe săptămână, nu primeau nimic la această categorie.
Celelalte obiceiuri legate de stilul de viață se refereau la consumul de alcool, la statutul de fumător și la calitatea somnului. De asemenea, au fost luate în calcul interacțiunea socială și hobby-urile.
Toți cei 2 537 de voluntari, fără demență la începutul studiului, au fost urmăriți timp de doi ani.
Analiza a arătat că participanții care au obținut cel puțin patru puncte în total au fost cu 29% mai puțin susceptibili de a prezenta semne de declin cognitiv până la final, comparativ cu cei care au obținut trei puncte sau mai puțin.
Și fiecare creștere cu un punct a scorului total a fost legată de un risc cu 18% mai mic de declin cognitiv, care este considerat un precursor al demenței, au declarat cercetătorii de la Chinese PLA General Hospital din Beijing.
De asemenea, beneficiile au fost și mai evidente în rândul participanților care au suferit de boli cardiometabolice, cum ar fi un accident vascular cerebral sau un atac de cord.
Un stil de viață inactiv - definit ca un scor de trei sau mai mic - a fost legat de un risc de 3 ori mai mare de declin cognitiv timpuriu.
Aproximativ 29,98% din cazurile de declin cognitiv timpuriu "nu ar fi avut loc dacă toți adulții în vârstă cu boli cardiometabolice ar fi urmat un stil de viață activ", au afirmat autorii.
Participanții aveau peste 60 de ani și au fost chestionați cu privire la obiceiurile lor zilnice de exerciții fizice și istoricul medical.
Un examen fizic le-a măsurat, de asemenea, înălțimea, greutatea și tensiunea arterială, în timp ce le-au fost prelevate probe de sânge pentru a le evalua glicemia și nivelul colesterolului.
Voluntarii au fost apoi chestionați cu privire la cei șase factori de stil de viață legați de demență și monitorizați în vederea diagnosticării bolii.
În cadrul studiului, un punct a fost acordat voluntarilor care au îndeplinit fiecare dintre categoriile de mai jos:
Exercițiu: Să fie activ mai mult de zece minute "aproape în fiecare zi" sau "trei , respectiv patru zile pe săptămână".
Statutul de fumător: Fie nu au fumat niciodată, fie s-au lăsat de fumat.
Consumul de alcool: Băut rar în fiecare lună.
Contact social: Întâlnire de mai mult de trei ori pe lună pentru activități sociale sau de trei ori pe săptămână cu alte persoane din vecinătate.
Activități de petrecere a timpului liber: Fie citirea de cărți sau ziare în fiecare zi, utilizarea internetului în fiecare zi sau jocul de cărți de cel puțin două ori pe săptămână.
Calitatea somnului: Adormirea sau faptul că nu vă treziți ușor. Studiul, publicat în Journal of Affective Disorders, a venit totuși cu propriile sale defecte.
Oamenii de știință nu au luat în considerare impactul altor factori de somn, cum ar fi dormitul mai puțin de șapte ore pe noapte.
Aproximativ 900 000 de persoane din Regatul Unit și șapte milioane din SUA suferă de demență, un termen generic utilizat pentru mai multe boli ale creierului care afectează memoria, gândirea și cogniția, conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu