Sucul este băutura care se afla la îndemâna fiecăruia dintre noi, atunci când vrei să-ți domolești setea. Dar oare câți știu că acesta nu este tocmai sănătos. Din anul 1798, când a apărut termenul de apă minerală carbogazoasă, milioane de oameni au început să consume băuturi carbogazoase și au contribuit la succesul de invidiat al acestei industrii. Deși un suc ți se pare ieftin, s-ar putea ca pe termen lung să fie mai scump decât crezi. Iată de ce ar trebui să te gândești de doua ori înainte să iți iei o sticlă de suc.
1. Calorii inutile și poftă de dulce
Multi dintre noi, cand calculam aportul caloric zilnic, uitam sa numaram caloriile pe care le contin bauturile. O cantitate de 350 ml de suc contine aproximativ 150 de calorii si 9 lingurite de zahar. Poate te gandesti ca poti sa apelezi ca alternativa la bauturile light, fara zahar si cu continut caloric mai mic. Studiile arata ca indulcitorii artificiali folositi in sucurile light iti vor mari pofta de dulce pe care ti-o vei potoli cel mai probabil cu o prajiturica, doar iti permiti din moment ce ai baut un suc fara calorii, informează Antena 3.
2. Oase mai sensibile și dinți nesănătoși
Sucurile contin acid fosforic pentru a le imbunatati gustul. Dar acest ingredient are efecte nocive: incurajeaza organismul sa elimine calciul prin urina si astfel slabeste oasele. De asemenea, pot ataca smaltul dintilor si produce carii din cauza continutului ridicat de zahar. Oamenii care beau 2-3 bauturi dulci zilnic, au 62% mai multe sanse de carii si alte afectiuni dentare.
PH-ul unei bauturi carbogazoase variaza intre 2 si 3.5 (caracter puternic acid) in timp ce PH-ul gurii este intre 6 si 7 (neutru). Este ingrijorator cand ne gandim ca acidul din baterii are pH 1 si ca acidul fosforic este utilizat la indepartarea ruginii.
3. Diabetul
Sucurile contin concentratie mare de sirop de fructoza de porumb, care este un carbohidrat simplu, este usor absorbit de organism marind nivelul de insulina. Un studiu efectuat pe o perioadă de 8 ani a descoperit ca femeile care beau una sau mai multe bauturi zaharoase pe zi, au semnificativ crescut riscul de a dezvolta diabet zaharat.
4. Afecțiuni ale ficatului
Din cauza tuturor indulcitorilor artificiali, ficatul tau este suprasolicitat fiind nevoit sa proceseze aceste substante. Toate zaharurile sunt transformate in final in glucoza. Dar fructoza de porumb este mult mai greu metabolizata si astfel esti predispus la afectiuni ale ficatului.
5. Deshidratare
Desi tu bei suc pentru a iti satisface setea, afla ca rezultatul este exact opusul. Majoritatea sucurilor carbogazoase contin cafeina. Aceasta are efect diuretic si astfel te deshidrateaza. Specialistii sustin ca, daca 2 litri de apa sunt indicati zilnic, echivalentul la suc, pentru a fi la fel de hidratat, este de 3,5 litri.
6. Dependența
Este lesne de inteles de ce ajungem sa fim dependenti de sucuri, daca ne uitam la continutul lor ridicat de zahar si cafeina. Cafeina este un stimulant al sistemului nervos, zaharul este ca un drog care iti satisface pofta de dulce dar o si incurajeaza. Cele doua elemente sunt combinatia „perfecta”. Daca esti bautor „inrait” de sucuri carbogazoase si vrei sa te lasi, te vei confrunta cu simptome specifice renuntarii la orice dependenta: dureri de cap, iritare, agitatie si insomnie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News