Șase vieți au fost salvate în doar câteva ore, după ce aparținătorii a doi pacienți aflați în moarte cerebrală au fost de acord cu donarea de organe. Prelevările s-au făcut duminică la Spitalul Clinic de Urgență București.
Potrivit Agenției Naționale de Transplant (ANT), duminică, la Spitalul Clinic de Urgență București Floreasca au fost realizate două prelevări multiorgan de la doi pacienți aflați în moarte cerebrală, o astfel de acțiune fiind o premieră la nivel național. Totul a decurs într-un interval de câteva ore, scrie Mediafax.
„Echipa ATI a Spitalului Floreasca, formată în ani de zile sub conducerea doamnei Prof. Dr. Ioana Grințescu, alături de Conf. Dr. Liliana Mirea şi de coordonatorul transplant, Dr. Rosana Turcu, şi-a dovedit încă o dată profesionalismul, fiind unitatea sanitară reper în modul de funcţionare a activităţii de donare”, a transmis ANT.
Efortul lor a fost preluat de echipele de la Institutul Clinic Fundeni, care au intevenit pentru prelevarea de ficat și rinichi.
Astfel, sub coordonarea profesorului Irinel Popescu, la Centrul de Transplant Hepatic Fundeni, doi pacienți, de 41 de ani și de 54 de ani, au primit o nouă șansă la viață datorită intervențiilor de transplant hepatic. În același timp, la Centrul de Transplant Renal Fundeni, alți patru pacienți au primit o nouă șansă la viață prin transplant renal.
„Gestul de omenie al familiilor și profesionalismul tuturor specialiștilor implicați în activitatea de transplant au salvat într-o singură zi 6 oameni a căror unică șansă la viață era un transplant de ficat sau rinichi”, a transmis luni ANT.
Dreptul la transplant nu trebuie negat niciunui pacient care are nevoie. Astfel, activitatea de transplant în România trebuie revigorată. Numai prin revigorarea activității la nivel național putem crește șansa la viață a pacienților care au nevoie de transplant, transmite CMMB într-un comunicat de presă.
În luna iulie, Colegiul Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial din țară, cerea măsuri prompte în acest sens, având în vedere listele de așteptare prezentate public pentru anul 2020:
- aproape 5.000 de persoane pe lista de așteptare pentru transplant de rinichi
- peste 400 pentru transplant de ficat aproape
- 30 pentru transplant de cord
- 5 pentru transplant pulmonar
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu