Sat scufundat reapărut din cauza secetei din Grecia - Foto / Video în articol

foto pexels
foto pexels

Seceta a făcut ca un sat scufundat să reapară recent.

Clădiri abandonate din satul scufundat Kallio din centrul Greciei au reapărut recent odată cu scăderea accentuată a nivelului unui lac de baraj, principalul rezervor de apă al capitalei elene Atena. Scăderea este provocată de seceta prelungită care afectează Elada.

După o iarnă fără aproape deloc zăpadă și o vară cu valuri de căldură intense și luni întregi cu puțină ploaie și secetă în mare parte din Grecia, uriașul lac artificial care furnizează apă pentru aproape jumătate din populația Greciei a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, scrie Reuters.

Nu s-a mai văzut ceva similar de 33 de ani

”Zi de zi, nivelul apei scade”, a spus Dimitris Giannopoulos, primarul municipiului Dorida, adăugând că nu s-a mai văzut ceva similar de 33 de ani.

Întinderi mari de sol crăpat înconjoară ruinele satului pierdut Kallio, care a fost inundat în anul 1980 pentru a crea un lac destinat să satisfacă nevoile tot mai mari de apă ale capitalei, aflate la aproximativ 200 km distanță. Cărămizi zac printre movile de scoici.

Climatul arid mediteranean al Greciei a făcut-o foarte expusă la efectele încălzirii globale, care a accentuat numărul incendiilor din timpul verii, inclusiv incendii care au ajuns luna trecută la periferia Atenei. Oamenii de știință spun că vremea extremă legată de schimbările climatice este acum responsabilă pentru declinul lacului.

”Este un semnal de alarmă”

”Este un semnal de alarmă”, a spus Efthymis Lekkas, profesor de gestionare a dezastrelor la Universitatea din Atena. ”Nu știm ce se va întâmpla în perioada următoare. Dacă vom avea o iarnă fără ploi, lucrurile vor deveni dificile.”

Dimitris Giannopoulos arată spre Muntele Giona, care se înalță deasupra lacului și care obișnuia să fie acoperit de zăpadă, dar iarna trecută, cea mai caldă din istoria Greciei, nu a văzut deloc zăpadă. Pe marginea lacului care se retrage, copacii au căpătat o nuanță gălbuie. ”Le lipsește apa. Așa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată”, a spus el.

Fântânile din zonă seacă, iar satele din împrejurimi, care nu iau apă din lac, au suferit întreruperi ale alimentării cu apă în această vară, a adăugat el. Un șef local de pompieri a spus că riscul de incendii de pădure este iminent, pe măsură ce pădurile devin mai uscate.

Suprafața lacului s-a micșorat de la aproximativ 16,8 kilometri pătrați în august 2022 la doar 12,0 kilometri pătrați anul acesta, potrivit imaginilor din satelit publicate de Observatorul Național al Greciei.

VIDEO

Youtube video image

Rezervele de apă au scăzut dramatic

Rezervele de apă de acolo și din celelalte trei rezervoare care furnizează apă regiunii Attica, o zonă cu aproximativ 4 milioane de locuitori, inclusiv Atena, au scăzut la 700 de milioane de metri cubi în august, de la 1,2 miliarde de metri cubi în 2022, a declarat Ministerul Mediului.

Compania de stat de apă din Atena, EYDAP, a început să alimenteze rețeaua cu surse suplimentare de apă, a precizat aceasta. Foștii locuitori ai satului Kallio au fost surprinși să vadă din nou satul, dar întristați de starea acestuia.

”Obișnuiam să-l văd plin și spuneam că e o plajă. Acum tot ce vezi este uscăciune”, a spus Konstantinos Gerodimos, în vârstă de 90 de ani. Soția sa, Maria, de 77 de ani, adaugă: „Dacă va continua așa, întregul sat va apărea, până jos, acolo unde erau biserica și casa noastră.”

.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel