Directorul Roscosmos neagă că ISS a fost pusă în pericol atunci când un satelit a fost distrus în spațiu.
Publicitate
Directorul agenţiei spaţiale ruse a declarat că echipajul de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) nu a fost pus în pericol prin decizia Rusiei de a distruge un satelit scos din funcţiune aflat pe orbită, acţiune ce a generat o nouă sursă de deşeuri spaţiale, informează Agerpres, citând DPA.
VEZI ȘI: Satelit distrus în Spațiu. Agenția Spațială Română a surprins momentul cu un telescop - FOTO
Reziduurile generate au fost monitorizate cu atenţie, iar echipajul nu s-a aflat niciun moment în pericol, a declarat directorul Roscosmos, Dmitry Rogozin într-un interviu publicat pe YouTube în noaptea de sâmbătă spre duminică. "Schimbăm aceste informaţii cu Ministerul Apărării pentru a proteja ISS de aventuri neplăcute", a spus el.
Cei şapte astronauţi aflaţi la bordul ISS au fost nevoiţi să se refugieze luni în navele andocate pentru a se pregăti de o eventuală evacuare, ceea ce le-ar fi permis o revenire rapidă pe Pământ în cazul declanşării unor probleme după operaţiunea de doborâre a satelitului.
Rusia s-a confruntat cu critici din partea comunităţii internaţionale după ce a confirmat marţi că a tras o rachetă anti-satelit asupra satelitului său Tselina-D, aflat pe orbita Pământului din 1982.
"Armele anti-satelit sunt dezvoltate în Rusia de mult timp, acesta nu este un secret", a spus Rogozin, adăugând că venise momentul pentru testarea armelor, despre care a susţinut că sunt necesare pentru Rusia din cauza supravegherii efectuată de SUA prin satelit.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat marţi, la Bruxelles, ca pe "un act iresponsabil" distrugerea unui satelit aflat pe orbită de către armata rusă. Această distrugere a generat numeroase fragmente - peste 1.500, potrivit Washingtonului - creând "un risc pentru Staţia Spaţială Internaţională (ISS) dar şi pentru staţia chineză", a declarat Stoltenberg presei.
Stoltenberg a mai afirmat că această distrugere este "o sursă de îngrijorare", pentru că "demonstrează că Rusia dezvoltă în prezent noi sisteme de armament care pot distruge sateliţi precum şi capacităţi spaţiale utilizate pentru infrastructuri de bază pe Terra, cum ar fi comunicaţii, navigaţie sau sisteme de alertă pentru tir cu rachetă".
SUA au condamnat luni acest tir cu rachetă antisatelit, calificându-l drept "periculos şi iresponsabil".
Rusia a recunoscut marţi că a efectuat un tir de încercare asupra unuia dintre foştii săi sateliţi de pe orbită, confirmând acuzaţiile Washingtonului, dar susţinând că acţiunea nu a provocat niciun risc pentru ISS. "A declara că Federaţia Rusă creează riscuri pentru exploatarea în scopuri civile a spaţiului este cel puţin ipocrit. Nu există niciun fapt în acest sens", a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, formulând critici la adresa SUA.
Agenţia naţională rusă, Roscosmos, a precizat marţi că principala sa prioritate este de a garanta securitatea echipajului ISS. "Pentru noi, principala prioritate a fost şi rămâne aceea de a garanta securitatea necondiţionată a echipajului", a informat Roscosmos într-un comunicat difuzat pe contul său oficial de pe Telegram.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu