Sateliții SUA, descoperire de senzație în Dobrogea. Unde se termina lumea

În perioada "Războiului rece" (anii 1960-1980), România a fost scanată de sateliții spion americani, fapt ce a permis ca oamenii de știință britanici să descopere, analizând imaginile, o parte din fostele fortificații ale frontierei (Limes), care datează din secolul al II-lea. Fortificațiile fac parte din așa-numitul Val al lui Traian din perioada romană, potrivit Herald Scotland, care a publicat studiul intitulat: „Fotografii spion declasificate duc la descoperirea unei frontiere pierdute a Imperiului Roman”. 

[caption id="attachment_362245" align="alignnone" width="640"] Imagine surprinsă de satelitul militar US Corona din perioada Războiului rece[/caption] Cercetătorii  de la universitățile din Glasgow (Scoția) și Exeter (Anglia) au reperat pe fotografiile sateliților spion traseul fostelor ziduri făcute una cu pământul. Construite spre jumătatea secolului al doilea, fortificațiile sunt cunoscute, printre localnici, drept „Valul lui Traian”, deși împăratul roman cuceritor al Daciei a murit în anul 117. Ridicat de la Dunăre până la Marea Neagră, având o lungime totală de aproximativ 60 km, o lățime de 8,5 m si înălțime de 3,5 m, de-a lungul valului au  fost construite 63 de forturi, dintre care 32 mai mari, relatează selectnews.ro.

 "Aceasta este o descoperire extrem de importantă. Acum avem destule dovezi pentru a demonstra existența unui sistem complex de fortificații de frontieră a Imperiului Roman, și exemplul cel mai estic al barierei artificiale ridicate în Imperiul Roman" se arăta într-un articol semnat de profesorul Bill Hanson, de la Universitatea din Glasgow.

Cum s-a ajuns la descoperirea de senzație

 Totul a pornit de la declasificarea a circa 900.000 de fotografii realizate de satelitul american de spionaj militar US Corona, în anii 1960 – 1970 – 1980. Fotografiile care se referă la „zidul nostru” au fost examinate de Ioana Oltean, lector la catedra de arheologie a Universității din Exeter. Fotografiile din satelit au fost, ulterior, coroborate cu cele realizate „la sol” în anii celor două războiale mondiale, când părțile beligerante au colectat zeci de milioane de fotografii în întreaga Europă și Orientul Mijlociu. Aceste fotografii sunt acum extrem de utile pentru arheologi, fiindcă, între timp, structura terenului a cunoscut modificări majore, datorită industrializării și agriculturii intensive începute în a doua jumătate a secolului trecut.

 Bill Hanson, profesor de Arheologie Romană la Universitatea din Glasgow, consideră că există suficiente dovezi pentru a demonstra existența unui complex sistem de frontieră roman, menit să protejeze o rută strategică. „Este o descoperire incredibil de importantă pentru studiul istoriei Imperiului Roman”, a declarat Hanson.

 În România se vorbește de rămășițe ale trecerii romane pe la Dunăre (ziduri, forturi, drumuri), de reabilitare cu bani europeni, dar în porțiunea de Vest a Dunării, pe frontiera României.

 Dacă teoria Oltean & Hanson se confirmă, avem de a face cu o mini-revoluție istorică. Ce poate fi excepțional valorificată, din mai multe puncte de vedere. Gândiți-vă doar: Frontiera de Est a Imperiului, zidul la care se termina lumea romană, este îngropat în România, lângă Litoralul Mării Negre, așteptând să fie arătat istoricilor și turiștilor…

 Vezi AICI interviul Ioanei Olteanu dat selectnews.ro

[caption id="attachment_362249" align="alignnone" width="640"] Urmele valului se mai păstrează și în zilele noastre[/caption]  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel