Biroul de programe educaționale al agenției spațiale europene ESA anunță că satelitul ESEO trece de la faza de studiu și va intra în construcție, urmând sâ fie lansat undeva în 2015-2016 de racheta Vega a celor de la Arianespace. ESEO va capta imagini ale Pământului, va măsura nivelul radiațiilor și va testa noi tehnologii spațiale (o camera stelară și un așa numit "reaction wheel").
Al treilea satelit construit de ESA Education Satellite Programme după SSETI Express (lansat în 2005) și YES2 (lansat în 2007), ESEO cântărește 40 kg și are dimensiunile 33x33x63cm.Este un micro-satelit ce va opera într-o orbită SSO cu altitudinea de 600 km, pentru minim 6 luni.
În timpul fazei preliminare (B) proiectul ESEO, a avut un apel pentru propuneri deschis tuturor universitățiilor din Europa, iar în final 13 dintre ele au fost selectționate. Printre ele Universitatea Politehnică din București, prima dată când o instituție din țara noastră era implicată la un asemenea nivel, de obicei, din lipsa infrastructurii și experienței în domeniul spațial, României fiindu-i oferită doar posibilitatea de a avea acces și de a procesa anumite date culese de sateliții ESA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu