Satelitul natural al lui Jupiter ar putea găzdui viață

Multă vreme oamenii de ştiinţă au crezut că mica “Lună” a lui Jupiter, Europa, este acoperită de un ocean îngheţat. Cercetări recente sugerează că pe satelit există şi apă în stare lichidă care răzbate la suprafaţă, scrie Specialiştii şi-au început studiul prin întocmirea unei hărţi a distribuţiei gheţii formate din apă pură. Apoi, la latitudini joase - zona cu conţinutul cel mai mare de gheaţă formată din alte substanţe decât apa pură - au detectat o uşoară modificare a rezultatelor, neobservată anterior, indicând o schimbare în compoziţia gheţii. Analizând aceste rezultate, au descoperit că ar fi vorba despre prezenţa sulfatului de magneziu.

Cercetările arată că există schimburi de natură chimică între ocean şi suprafaţă, ceea ce îmbogăţeşte compoziţia chimică a oceanului. Descoperirile au fost prezentate într-un raport elaborat de prof. Mike Brown, astronom care lucrează la California Institute of Technology, şi Kevin Hand, de la Jet Propulsion Laboratory, din cadrul NASA.

Aceste schimburi dintre ocean şi suprafaţă, a explicat prof. Brown, înseamnă că mari cantităţi de energie ajung în ocean, ceea ce este important pentru existenţa vieţii.

Se crede că oceanul de pe Europa acoperă întreaga suprafaţă a satelitului şi că ar avea o adâncime de cca. 100 km, sub un strat subţire de gheaţă.

Satelitul Europa este ceva mai mic decât Luna Pământului, având un diametru de cca. 3.100 km.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel