Anul 2019 a fost un an slab pentru apicultorii din judeţul Satu Mare, reuşind să obţină până în 5 kg de miere de la o familie de albine, a declarat luni, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Satu Mare, Nicolae Cornea.
"Anul 2019 a fost unul foarte slab din cauza ploilor din perioada salcâmului şi a secetei care a urmat. În medie a fost o recoltă de 3-5 kg/familia de albine, ceea ce este foarte puţin. Apicultorul a fost nevoit să recurgă la hrănire artificială", a declarat Cornea.
El a arătat că numărul apicultorilor a scăzut, iar din cauza schimbărilor de vreme noii apicultori se descurcă mai greu. În schimb, preţul mierii a crescut cu 2-3 lei, ajungând la 20 de lei kilogramul de miere polifloră şi 30 de lei mierea de salcâm.
"La noi sunt înregistrate 18.000 de familii de albine, cu un număr de circa 300 de apicultor. Numărul apicultorilor a scăzut cu circa 10% faţă de anul trecut, în principal din cauza condiţiilor vremii. Un apicultor începător nu se descurcă acum cu ele, trebuie să ştii exact când să intervii. Dacă nu intervii la timp, rişti să pierzi familia. Un apicultor cu vechime ştie exact ce are de făcut", a subliniat acesta.
Potrivit acestuia, ajutorul de minimis de 20 de lei pentru o familei de albine este considerat binevenit de către apicultori deoarece suma le acoperă asigurarea hranei pe perioada iernii.
"În sfârşit, Asociaţia Crescătorilor de Albine au reuşit să obţină de la Guvern acel ajutor de minimis de 20 de lei/familia de albine, ajutor care ar fi suficient pentru completarea hranei, în condiţiile în care se pot cumpăra 7-8 kg de zahăr", a mai spus Nicolae Cornea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News