„Sătucul care se pregătește să devină cea mai mare bază aeriană NATO din Europa”. Ce scrie BBC despre obiectivele de la Mihail Kogălniceanu

Baza aeriană Mihai Kogălniceanu (MK) își ia numele de la satul din apropiere, numit după un politician liberal din secolul al XIX-lea. Acum, aceasta este scena improbabilă pentru ceea ce se transformă în cea mai mare bază NATO din Europa, mai mare chiar decât Ramstein din Germania.

Președintele rus Vladimir Putin și-a "justificat" războiul din Ucraina pe motiv că NATO invadează flancul european al Rusiei. Ca răspuns la invazia sa, mai multe piese au avansat pe tabla de șah NATO, relatează BBC.

Baza MK va avea peste scurt timp o escadrilă de F-16 românești, recent cumpărate din Norvegia, precum și drone MQ-9 Reaper și un oraș militar prin care vor roti personalul NATO din armatele, forțele aeriene și navale din 32 de țări, ultimii țară venită fiind Finlanda. La doar 20 km (12 mile) de coasta Mării Negre, baza se află la 300 km de Odessa, pe calea aerului, și la 400 km de Sevastopol, în Crimeea. Aceasta este a treia și ultima misiune a pilotului RAF, locotenentul Charlie Tagg, aici. „Este o prezență mult mai mare a SUA aici, mult mai multă infrastructură, cazare, oameni și echipamente.”, a spus Tagg.

Invazia Rusiei în Ucraina a schimbat atât zonele pe care le survolează, mai adaugă locotenentul, cât și postura strategică a misiunii. În urmă cu trei ani, la ultima sa misiune, piloții de vânătoare NATO puteau zbura departe peste apele internaționale ale Mării Negre. Acum, însă, se limitează la zona de 12 mile nautice deasupra apelor de pe teritoriul României și Bulgariei, pentru a evita neînțelegerile, situațiile tensionante cu Rusia.

„Anterior, eram aici ca o descurajare a oricărei agresiuni rusești. Acum este mai mult pentru a reasigura alte țări NATO, cum ar fi România, că suntem aici și suntem dispuși să apărăm.”Locotenentul Charlie Tagg a mai adăugat că nu a fost nevoie să intercepteze niciun avion rusesc de când a ajuns, deși au existat astfel de misiuni în trecut, deasupra Mării Baltice.

„Vor trece pur și simplu prin zonă – nu este împotriva niciunei legi internaționale, au dreptul să facă asta. Dar vom pune un avion lângă acel avion adversar. Din punct de vedere al posturii, arată rușilor că suntem activi. Zburăm cu avioane înarmate, așa că trimite un mesaj clar. Și oferă, de asemenea, informații valoroase pentru noi, înregistrăm numerele de serie ale avioanelor și armele pe care acele avioane le transportă, astfel încât să contribuie la imaginea de ansamblu a informațiilor.”, a mai subliniat el.

Târziu, noaptea, în complexul britanic de pe baza MK, Charlie Tagg urmărește, pe ecranele radar, războiul care se desfășoară în Ucraina. Se pot vedea dronele Shahed care merg spre Odesa, spune el, dar și sursele de căldură de la sol unde armele lovesc.

În timp ce avioanele NATO evită întâlnirile inutile cu rușii, deasupra Mării Negre au existat două incidente cunoscute. În septembrie 2022, un pilot rus a înțeles greșit un ordin de la controlul la sol și aproape că a doborât un avion britanic care colecta informații, cu un echipaj de aproximativ 30 de persoane. În martie anul trecut, o dronă americană MQ-9 Reaper, pilotată din România, a fost deliberat doborâtă de un avion rusesc SU-27 „Flanker”, deasupra apelor internaționale.

Viața de zi cu zi la baza MK, în ciuda tuturor acestor lucruri, este în mare parte calmă. În biroul său semi-permanent, Scott Delay de la American Army Support - Black Sea, planifică logistica pentru cei 1.840 de membri ai personalului american pe care baza îi susține în prezent. „Încercăm să le oferim un sentiment de acasă în timp ce sunt aici. Așa că nu este cu adevărat diferit de orice comunitate. Doar că are un gard în jur.”, a spus el.

Un lucru la care soldații americani au probleme să se obișnuiască, spune Scott, este că timpii de livrare pentru articolele comandate pe internet pot fi de săptămâni în România, în loc de ore.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel