Satul Văleni, din Republica Moldova, destinaţia perfectă pentru un weekend de vară

Suntem în plină vară și cu toții căutăm destinații de vacanță care să ne rămână întipărite în minte, unde să facem fotografii atât cât să nu mai încapă în memoria telefonului, papilele gustative să rămână excitate de gustul bucatelor, iar sufletul să radieze de emoții. 

O astfel de destinație de weekend prelungit vă invit să o descoperiți în sudul Republicii Moldova, la Văleni raionul Cahul. De altfel, cele două zile petrecute la ei sunt un adevărat spectacol cu scene desprinse din ceea ce a însemnat viața satului străvechi moldovenesc.

Dacă porniți de dimineață de la Iași, atunci, în trei ore și jumătate, cu trecerea punctului vamal de la Oancea, reușiți să parcurgeți cei 200 de km până la Văleni. Legenda satului spune că Petru Rareș se afla la bălțile cu pește de lângă satul Văleni atunci când au decis boierii moldoveni să-l pună domn peste Țara Moldovei. Aici s-a păstrat salcia lui Petru Rareș, dar și drumul pe care se presupune că a mers acesta spre Suceava. Ceea ce atrage la Văleni este armonia creată de comunitatea locală care își continuă viața între dealurile argiloase și imaginea unui sat moldovenesc cu toate împrejurimile pitorești, cu tradițiile locale păstrate, cu dansurile și cântecele străvechi, dar și obiceiurile legate de ritualul pâinii pe care vor să le împartă cu toți oaspeții care vin să îi cunoască.

Trasee cu căruța și întâlnire cu zâna Izvorului

Habar n-am când ultima dată ați mers cu căruța, dar traseele organizate la Văleni vă duc drumurile din mahalaua satului până te pierzi spre cărările care duc spre izvorul satului. În jur sunt dealurile nisipoase, numite la Văleni „Colinele de Aur” și care ascund adevărate legende despre fetele din sat ce erau furate de turci. Pe una dintre cărările dintre dealuri, oaspeții ar putea s-o întâlnească pe Zâna Izvorului. Aceasta duce cu ea două “căldări” cu apă rece, iar cei care nu-s zgârciți la dat binețe ar putea să-și stingă setea cu apa adusă de la izvor. De altfel, dacă sunteți cuminți, atunci sătenii sunt gata să vă arate de pe care deal se vede unul din cele mai spectaculoase apusuri de soare.  

Muzeul Pâinii și tradiția jucatului Pupezei Tradițional

La Văleni oaspeții sunt întâlniți cu ceai din plante adunate de gospodinele din sat, miere de albine și învârtită cu nuci. De altfel, nici n-ar putea fi altcumva pentru că la Văleni este Muzeul Pâinii, deschis acum mulți ani de doamna Vera Caminschi. Aici sunt prezentate 12 tipuri de colaci de nuntă și opt tipuri de colaci ce țin de alte ritualuri, precum Crăciunul, Lăsatul Secului sau Duminica Mare. Colacii, la rândul lor, au denumiri variate: plocon, pupăză de mireasă, colac de mire, colac pentru socru, pupăză de soacră, colac pentru preotul la cununie. Muzeul expune și obiecte care se folosesc sau care se foloseau pe vremuri în gospodăriile din sat: tivda, furca de tors, coșuri și covoare. La Muzeul Pâinii puteți participa la prezentarea teatralizată a fragmentelor de nuntă, cum este jucatul Pupezei, iar vizitatorii pot să se implice în rolurile de nuntaș. De altfel, aici puteți participa la ateliere de coacere a pâinii, a plăcintei crețe, pește la cuptor sau plachia, dar și burnăcei sau cozonaci.  

„Casa Dorului” și degustare de vinuri în beci 

O altă atracție a satului este „Casa dorului”, unde doamna Silvia Știrbeț a adunat toată zestrea strămoșească și unde sărbătoarea începe imediat ce ați intrat pe poartă. O excursie prin casa și curtea străveche moldovenească, plină cu obiecte vechi, unele din ele deja pierdute în timp, ca apoi să fiți așezați la masă cu toate bucatele tradiționale din zonă pe care nu le enumăr ca să nu vă las gura-apă. Tot aici reușiți să degustați câteva sortimente de vin chiar în beciul domnului Știrbeț, cel care și îl produce din strugurii culeși de pe podgoriile proprii. Doar să știți că la Văleni „se bea cu măsura” chiar „la botul calului„. Și, desigur, petrecerea este asigurată de către nea  Bejenaru, meșter de tobe, de soția acestuia Tatiana Bejenaru și un vecin din mahala care cântă până și „Despacito” la acordeon.  

Dimineața în Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior 

Și diminețile sunt memorabile la Văleni. Ori, deplasarea spre lacul Beleu este făcută cu tractorul pe Drumul lui Petru Rareș și este o experiență pe care azi puțini o mai au. Acest traseu șerpuiește pe o distanță de nouă kilometri printre desișurile de stuf, trestii, sălcii și legende, făcând acces cu celălalt mal al Prutului. Ajunși la lac excursia continuă cu o plimbare cu luntrea printre nuferi, iar dacă aveți noroc s-ar putea să prindeți și stolurile de pelicani.  

Bunica cu toba și bunelul Zdubilor – mascote vii ale satului 

Sigur că, ajunși la Văleni e bine să nu pierdeți ocazia de a-i vedea pe soții Dorică și Lidia Bejenaru, adevărate mascote vii ale satului. Aceștia sunt cunoscuți în întreaga Europă după ce Zdob și Zdub au invitat-o pe bunica Lidia să bată toba la Eurovision, dar sunt dornici de oaspeți și-i așteaptă pe toți în satul de vacanță Văleni. Aceștia oferă vizitatorilor de la Muzeul Pâinii și un spectacol artistic extraordinar despre care nu vă dau mai multe detalii, dar vă las să-l descoperiți și savurați singuri.

Sursa: 7est.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel