Oricât de mult va scădea prețul barilului de țiței, cartelul țărilor producătoare de petrol (OPEC) nu va interveni prin reducerea producției, avertizează saudiții.
Prețul țițeiului a scăzut luni din nou la un nivel mai mic de 60 de dolari după ce ministrul saudit însărcinat cu problemele petroliere a invocat posibilitatea ca petrolul să ajungă la 20 de dolari barilul.
Ali al-Naimi, care supervizează producția celui mai mare exportator de țiței, a spus într-un interviu că țara nu are de gând să miște un deget chiar dacă barilul va costa doar 20 de dolari.
"Chiar dacă va scădea la 20, 40, 50 sau 60 de dolari, este irelevant", a spus el într-un interviu pentru Middle East Economic Survey, citat de The Telegraph.
Ministrul saudit, cea mai puternică voce din OPEC, a precizat că țarile parte a cartelului și-au schimbat strategia de apărare a prețurilor într-una de păstrare a cotei de piață. "Ca politică pentru OPEC, și am convins OPEC de acest lucru, chiar și pe dl al-Badri (secretarul general), nu este în interesul OPEC să reducă producția, oricât e nivelul prețului".
Membrii OPEC au pierdut parte a cotei de piață în Statele Unite ale Americii din cauza boom-ului petrolului de șist. Mai mult, deschiderea unor noi bazine petroliere în în America de Sud și zona Arctică va arunca un nou volum de țiței pe piața deja supraaprovizionată.
Strategia lui Naimi este contestată de țări din interiorul OPEC, precum Iran și Venezuela, ale căror economiii șubrede au nevoie de veniturile provenite din vânzarea petrolului. Irakul cere prețuri mai mari pentru a reconstrui statul măcinat de războaie.
De ce nu s-a ieftinit benzina cu 46% în România
Deși prețul petrolului a scăzut în ultimele cinci luni cu 46%, benzina din România s-a ieftinit cu doar 18%. Diferența e înghițită de taxe, explică Ziarul Financiar.
Circa 58% din preţul unui litru de benzină şi 54% din preţul la motorină se duc la stat sub forma accizei şi a TVA. În acest moment, preţul unui litru de benzină a ajuns la circa 5,25 de lei, în scădere cu 18% faţă de maximul atins în iulie, anul acesta. Dacă guvernul nu ar fi aplicat de la 1 aprilie acciza de 7 cenţi pe litru, care reprezintă 41 de bani din preţul final, acum litrul de benzină ar fi scăzut sub pragul de 5 lei pe litru, cel mai mic nivel din ultimii patru ani de zile. Petroliştii spun că în continuare tendinţa este de scădere.
„Ponderea taxelor (TVA şi acciză) în preţul la pompă în reţeaua Rompetrol este astăzi, (19 decembrie - n.red.), de 58% pentru benzină şi 54% pentru motorină. În afara accizelor şi taxelor, preţul final al carburanţilor este format din indicatori variabili precum cotaţiile internaţionale ale materiilor prime şi ale produselor petroliere, cursul de schimb, precum şi costuri logistice şi de distribuţie, cele financiare necesare asigurării capitalului de lucru şi a investiţiilor“, explică reprezentanţii KMG International, fostul grup Rompetrol, al doilea cel mai mare jucător din piaţa petrolieră locală.
Potrivit datelor furnizate de Rompetrol, pe data de 19 decembrie preţul mediu pe litrul de benzină era de 5,25 lei, iar litrul de motorină se putea achiziţiona la nivelul reţelei cu 5,45 de lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News